4 januari '23

Bevolking Overijssel groeide, ondanks meer sterfte dan geboorte

Het afgelopen jaar heeft Overijssel meer dan 12.000 nieuwe provinciegenoten mogen verwelkomen, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Echter, voor het derde jaar op rij overleden er meer Overijsselaars dan dat er werden geboren. Toch steeg de bevolking, door migratie. Voornamelijk Oekraïners kwamen hier naartoe.
De grootste stijging is te zien in het westelijke gedeelte van onze provincie. Ook in het oosten neemt de bevolking toe, al is het minder hard.
In totaal telt Overijssel nu bijna 1,2 miljoen inwoners. In Enschede wonen met ruim 160.000 inwoners nog altijd de meeste mensen.

Ommen en Borne

De gemeente Ommen groeide vorig jaar relatief gezien het hardst. Per duizend inwoners kwamen er 25,7 bij. De gemeente telde eind november vorig jaar 18.932 inwoners.
Ook Borne springt eruit. De gemeente nam relatief gezien de meeste Oekraïners op. Per duizend Bornenaren kwamen er 13,6 Oekraïners bij. Volgens de gemeenten worden er in Maria Mediatrix en in De Zwanenhof zo’n 300 Oekraïners opgevangen. Bij particulieren wonen nog eens 34 Oekraïense vluchtelingen.

Geboortes

De trend dat er in Nederland dit jaar voor het eerst meer mensen stierven dan dat er werden geboren, is in Overijssel al langer te zien. Die trend begon in 2020 – het eerste coronajaar – en hield aan in 2021 en dus ook vorig jaar. Er stierven zo’n 10.500 mensen, zo’n 150 mensen meer dan dat er werden geboren.
In bijna alle gemeenten daalde de natuurlijke aanwas, alleen in Deventer, Rijssen-Holten, Borne, Hardenberg, Staphorst, Zwartewaterland, Kampen en Zwolle niet. In Staphorst was de natuurlijke aanwas relatief gezien het grootst.
Bron: RTV Oost d.d. 04-01-2023
Terug naar overzicht