2 december '22

Het nieuwe wensenlijstje van de huizenkoper

De fors opgelopen energiekosten, de gestegen hypotheekrente en economische onzekerheden hebben invloed op de wensenlijstjes van huizenkopers. Opknappertjes zijn minder in trek dan voorheen. Een laag energielabel en een extra werkkamer zijn juist een pluspunt.

Tot voor kort was het dringen op de woningmarkt. Vrijwel alles met vier muren en een dak vond gretig aftrek. Nu de woningmarkt geleidelijk afkoelt en de economische onzekerheden toenemen, zijn potentiële kopers een stuk kritischer geworden.

‘Voorheen kwamen er soms wel zestig mensen op een woning af. Ze moesten snel een bod uitbrengen en binnen een week werd het beste bod geaccepteerd’, blikt Jerry Wijnen, van Heule Makelaardij in Amsterdam, terug. ‘Nu is het woningaanbod toegenomen en kunnen kopers meer huizen met elkaar vergelijken en meer over een aankoop nadenken. Is dit het huis dat ik echt wil? En wat ben ik bereid ervoor te betalen? Er is ook weer ruimte om te onderhandelen.’

Een gezonde ontwikkeling, vindt hij. ‘Het gaat om de duurste aankoop van je leven. Het is niet goed als je daar zo snel over moet beslissen.’ Ook zijn collega Lana Gerssen, van Gerssen & Donkersloot Makelaars in Geldermalsen, tevens voorzitter van de vakgroep Wonen van makelaarsvereniging NVM, merkt dat de druk wat van de ketel is. ‘Er zijn nog steeds weinig huizen te koop, maar wel meer dan in het verleden. Kopers lijken er wat meer vertrouwen in te krijgen, nu ze meer om zich heen kunnen kijken.’

Cijfers van de NVM bevestigen dit beeld. Aan het eind van het derde kwartaal stonden 30.000 huizen te koop bij NVM-makelaars: 80% meer dan in dezelfde periode vorig jaar en 22% meer dan in het tweede kwartaal.

Bron: FD d.d. 02-12-22

Terug naar overzicht