18 november '22

Bouw van nieuwe huizen dreigt verder af te zwakken

Terwijl de woningnood aanhoudt, dreigt de bouw van nieuwe huizen juist verder af te nemen. In het voorbije kwartaal zijn vergunningen afgegeven voor de bouw van 14.600 woningen, het laagste aantal in drie jaar tijd.

Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. De cijfers staan haaks op de plannen van het kabinet om de bouw van woningen te versnellen. Tot 2030 moeten er 900.000 nieuwe huizen bijkomen.

Het aantal nieuwbouwvergunningen is een indicator voor hoeveel huizen er in de toekomst gebouwd zullen worden. Volgens het CBS zit er gemiddeld ongeveer twee jaar tussen vergunningverlening en oplevering van een huis.

Vorig jaar werden er met bijna 76.000 nog het meeste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen in tien jaar tijd afgegeven. Maar inmiddels loopt de afgifte al drie kwartalen op rij terug.

Ongunstige omstandigheden
Volgens economen van ABN Amro zijn de omstandigheden voor nieuwbouw de afgelopen tijd steeds ongunstiger geworden, zo schrijven zij in een woensdag uitgebracht rapport. De kosten van bouwmaterialen zijn dit jaar hard gestegen, terwijl huizenkopers door de oplopende rente minder grote bedragen kunnen lenen.

Tegelijkertijd stijgen de eisen aan woningbouw. Zo moeten nieuwbouwhuizen minimaal energieneutraal zijn. Ook wil het kabinet dat er vooral goedkopere huizen gebouwd worden.

Stikstofvrijstelling geschrapt
Daarbovenop komt nog de recente uitspraak van de Raad van State die de stikstofvrijstelling van de bouw schrapte. Voortaan moet bij een bouwproject eerst worden bekeken hoeveel stikstof er vrijkomt en wat de gevolgen daarvan zijn voor kwetsbare natuurgebieden.

Volgens ABN Amro zijn er de voorbije kwartalen in onder meer de gemeentes Utrecht en Tilburg weinig vergunningen afgegeven in vergelijking met het langjarige gemiddelde.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/economie/1458128/bouw-van-nieuwe-huizen-dreigt-verder-af-te-zwakken-nrk2cadsFNyo

 

Terug naar overzicht