4 oktober '22

Vooral behoefte aan extra eengezinswoningen

Om de crisis op de woningmarkt te bestrijden wil de overheid in tien jaar tijd een miljoen woningen bouwen. De vraag daarbij is wat voor soort woningen dat moeten worden. Brancheorganisaties Woningbouwers NL en Neprom onderzochten wat de woonwensen zijn van starters en doorstromers. Rekening houdend met deze wensen zou volgens de onderzoekers 70% van alle nieuwbouw uit eengezinswoningen moeten bestaan.

Meer dan een derde van de starters is op zoek naar woning buiten het centrum van een stad, de helft daarvan zou daar het liefst een appartement betrekken. Buiten de steden gaat de voorkeur in grotere mate uit naar eengezinswoningen.

De starters zouden deels kunnen gaan wonen in de huurappartementen buiten het centrum van de stad die doorstromers achter zich zouden willen laten. Die zijn en masse op zoek naar eengezinswoningen, zowel in de stad als daarbuiten.

Ouderen vormen met 10% de kleinste groep onder de 1,7 miljoen mensen die volgens het onderzoek actief op zoek zijn naar een woning. Zij zouden veelal hun eengezins-koopwoning het liefst willen inruilen voor een huurappartement.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/economie/1453783/vooral-behoefte-aan-extra-eengezinswoningen-odj2caos3o8W

Terug naar overzicht