1 september '22

Kanaalproblemen houden kopers niet tegen: huizen boven de vraagprijs weg

Bij huizen langs kanaal Almelo-De Haandrik denken we al snel aan gestutte voorgevels en gescheurde muren. Het imago van het gebied heeft door alle kanaalproblematiek een enorme deuk opgelopen. Heeft die imagoschade ertoe geleid dat alle huizen langs het kanaal voor altijd afgeschreven zijn, zelfs op deze verhitte woningmarkt? “Nee”, zegt makelaar Robert van ’t Oever uit Vroomshoop resoluut.
Al ruim twintig jaar is Van ‘t Oever makelaar in Vroomshoop en hij kent het gebied als z’n broekzak. Hij is er geboren en getogen. De ruim vierhonderd schademeldingen die bij de provincie Overijssel zijn binnengekomen nadat kanaal Almelo-De Haandrik tussen 2011 en 2016 uitgebaggerd werd, zijn Van ’t Oever dus niet onbekend. “Maar niet elk huis heeft een probleem”, zegt hij.

‘Veel belangstelling’

Volgens de makelaar verkoopt een huis gewoon als het niets mankeert. Onlangs nog is een huis aan de Gerhard Nijlandstraat in Daarlerveen boven de vraagprijs verkocht. “Daar was veel belangstelling voor. Bijna elk huis is hier in de omgeving de afgelopen twee jaar ruim overboden verkocht. Uitzonderingen zijn op drie, misschien vier vingers te tellen. Huizen langs het kanaal die in goede staat zijn, zijn geen uitzondering. Dat hoor ik ook van collega’s.”
Van een extra bouwkundig rapport is dan geen sprake. De risico’s van de huidige verhitte woningmarkt gelden ook voor het kanaalgebied. “Je moet als koper snel handelen. Als de ene geïnteresseerde een bouwkundig rapport wil, en een ander stelt die voorwaarde niet, dan wordt het vaak aan de laatstgenoemde gegund.”

Afgewezen huizen

In de gevallen dat er wel problemen zijn, is de makelaar uit Vroomshoop eerlijk. “Als een huis heel veel schade heeft en ze vragen of ik het in de verkoop wil zetten, dan kan ik er niet meer voor vragen dan de grondwaarde.” Van ’t Oever denkt dat hij de afgelopen vijf jaar zo’n zes huizen heeft afgewezen. “Die afweging moet je voor jezelf maken. Ik hoop hier nog lange tijd fijn te kunnen werken. Iedereen kent elkaar. Dan moet je wel betrouwbaar blijven.”
Bron: RTV Oost d.d. 01-09-2022
Terug naar overzicht