29 augustus '22

WOZ-waarden van woningen stijgen vooral in het oosten van het land

De huizenmarkt in Nederland lijkt af te koelen. Volgens de laatste prijsindex van bestaande koopwoningen nam de gemiddelde prijs afgelopen juli op jaarbasis met 14% toe, terwijl dit in een halfjaar eerder nog boven de 20% lag.

De ontwikkeling van de WOZ-waarden van woningen bereikte begin dit jaar ook een hoogtepunt. Die stegen tussen januari 2021 en januari 2022 met 8,6%. Nooit eerder was die stijging volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zo hoog. Een jaar eerder lag de groei nog op 7%.

De Waardering Onroerende Zaken (WOZ-waarde) wordt gebruikt voor enkele fiscale heffingen. De ontwikkeling ervan loopt vanwege de berekeningsmethode altijd achter op die van de marktwaarde. Recente verkoopcijfers zijn daarin bijvoorbeeld niet meegenomen.

In de gemeente Noardeast-Fryslân steeg de gemiddelde WOZ-waarde met bijna 20% het meest. In de Randstad was Purmerend de grootste stijger met bijna 17%. In Amsterdam, waar de hausse na de dip in de woningmarkt in 2013 startte, stegen de waarden met 2%.

In de gemeente Bloemendaal, waartoe ook Aerdenhout en Overveen behoren, zijn de duurste woningen te vinden. Daar hebben de huizen een gemiddelde WOZ-waarde van €828.000. In het Groningse Pekela komt de gemiddelde waarde met €167.00 op een vijfde daarvan uit.

Bron: Financieel Dagblad d.d. 29-08-2022

 

Terug naar overzicht