24 mei '22

Huiskoper met variabele rente geeft voorzichtige eigenaar het nakijken

Wie de afgelopen decennia heeft gekozen voor een variabele in plaats van vaste hypotheekrente, mag zich spekkoper noemen. Want uit de cijfers van Van Bruggen Adviesgroep blijkt dat je met de variabele hypotheekrente bijna altijd goedkoper uit was, ten opzichte van iemand die de rente vastzette voor bijvoorbeeld tien jaar.

Volgens Van Bruggen gold dat niet alleen voor de afgelopen twintig jaar, maar was dat ook al zichtbaar in de vorige eeuw, toen de hypotheekrente nog grilligere vormen vertoonde. Vanaf 2004 waren het maar korte periodes dat de gemiddelde variabele hypotheekrente hoger lag dan de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente: dat was vooral sinds halverwege 2019 tot en met februari dit jaar.

Sinds eind 2020 tot en met begin van dit jaar was zelfs de gemiddelde vaste hypotheekrente voor 20 jaar lager dan de gemiddelde variabele variant.

Te druk voor aanbieding

Wie kiest voor een variabele rente, moet wel goed weten wat hij of zij doet en zorgen dat je een eventuele vaste rente ook kunt betalen. Je moet dus de ruimte hebben in je budget om eventueel hogere hypotheeklasten op te vangen. Daarnaast zegt de adviseur dat je tegen onzekerheid moet kunnen.

Van Bruggen verwacht dat de stijging van de hypotheekrentes wat minder hard gaat dan in de afgelopen weken werd gezien. Omdat geldverstrekkers het druk zouden hebben met de verwerking van de hausse aan hypotheekaanvragen, zouden ze niet de laagste rente aanbieden.

Dat de marktrentes iets tot rust zijn gekomen en de stijging van de hypotheekrentes de afgelopen weken nog wel gewoon doorzette, betekent dat de marges van geldverstrekkers verbeterd zijn. Volgens het adviesbureau kunnen ze tenslotte goedkoper geld inkopen om uit te zetten aan hypotheken.

Bron: de Telegraaf d.d. 23 mei 2022

Terug naar overzicht