13 april '22

Slechts in vier Europese landen stijgen de huizenprijzen nóg harder

Huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar bijna twee keer zo hard gestegen als gemiddeld in de Europese Unie. In slechts vier landen gingen de prijzen nog harder omhoog.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De huizenprijzenindex, waarin verkoopprijzen zitten van nieuwbouw- als bestaande koopwoningen, steeg vorig jaar in ons land met 18,7 procent.

Alleen in Tsjechië, Estland, Litouwen en Hongarije stegen de huizenprijzen nóg harder. Tsjechen zagen hun koophuizen in één jaar bijna 26 procent duurder worden. Een gemiddeld Europees koop huis werd vorig jaar 10 procent duurder. Alleen op Cyprus werden woningen goedkoper, -5,3 procent.

In West-Europa was de Nederlandse huizenmarkt vorig jaar onbetwist het meest verhit. In België en Duitsland stegen de verkoopprijzen met respectievelijk 6 en 12 procent. In Frankrijk, Italië en Spanje bleven de stijging ook ver onder de 10 procent.

Nieuwbouw iets minder duur

Vooral bestaande koopwoningen gingen tegen topprijzen van de hand. Ze waren in het laatste kwartaal van vorig jaar 19,6 procent duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning was 13,5 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2020.

In 2021 werden in totaal 33.204 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de meting in 2015. De verkoopaantallen van bestaande woningen daalde met 3,2 procent vergeleken met 2020 tot 226.087 woningen.

De verhitte huizenmarkt in Nederland lijkt iets af te koelen. Makelaarsvereniging NVM zag vorig kwartaal iets lagere huizenprijzen dan eind vorig jaar.

Bron: AD d.d. 12 april 2022

Terug naar overzicht