30 maart '22

‘Starters pessimistischer over huizenmarkt’

Koopstarters zijn de afgelopen maanden pessimistischer geworden over de kansen op de aanschaf van een eerste woning. Een meerderheid van hen is voorstander van een verbod op overbieden om de stijgende prijzen een halt toe te roepen.

Die conclusie trekt hypotheekadviseur Viisi dinsdag op basis van een eigen onderzoek onder 1030 twintigers en dertigers. Slechts 15% van de ondervraagden denkt het komende jaar nog een eerste woning te kunnen kopen, terwijl er dat in het laatste kwartaal van vorig jaar nog twee op de vijf waren. Vooral twintigers zijn pessimistisch: onder hen daalde het vertrouwen in de aankoop van een eerste woning van 20% naar 11%.

‘In nog geen zes maanden tijd is het optimisme onder starters bijna gehalveerd’, concludeert mede-oprichter Hergen Dutrieux van Viisi in een persbericht. ‘Waar eindigt dit?’, vraagt hij zich af. ‘Constateren we eind van dit jaar dat nog maar 5% van de starters verwacht een woning te kopen?’

Huizenprijzen omhoog

Starters hebben het onder meer lastig op de woningmarkt vanwege het lage aanbod aan huizen en de hoog opgelopen prijzen. Ook in februari gingen de huizenprijzen met 20% omhoog ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft de ambitie om de komende jaren 900.000 huizen te bouwen om dat probleem op te lossen.

Ook starters zien de bouw van extra huizen als oplossing. Bovendien zouden zes op de tien ondervraagden in het Viisi-onderzoek wel wat zien in een verbod op overbieden om de hoge huizenprijzen tegen te gaan. Ook het belasten van overwaarde zou volgens de ondervraagden kunnen bijdragen aan een oplossing van de huidige wooncrisis.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1434704/starters-pessimistischer-over-huizenmarkt-l3c2ca39qhnr

Bron: FD, 30 maart 2022

Terug naar overzicht