Woonminister belooft: ‘Geen nieuw uitstel Omgevingswet’
De invoering van de Omgevingswet wordt niet wéér verzet, belooft woonminister Hugo de Jonge (CDA). Vorige maand stelde hij de invoering met een half jaar uit naar 1 januari 2023. Het was al het vierde uitstel voor de wet, die kampt met grote invoeringsproblemen.
‘Dit is nu de datum’, aldus De Jonge dinsdag in overleg met de Tweede Kamer. Verder uitstel, of zelfs afstel waar met name linkse oppositiepartijen voor pleitten, zorgt voor te veel onzekerheid vindt hij. ‘Er komt geen uitstel meer, geen datum voor go of no go, dit gaan we doen.’
De invoering van de Omgevingswet is een van de omvangrijkste projecten van de Rijksoverheid en wordt geplaagd door ICT-problemen. De wet bundelt en moderniseert 26 verschillende wetten die te maken hebben met ruimtelijke ordening naar een wet, en reduceert ook het aantal aparte regelingen in lagere regelgeving.
Dat zou bouwen eenvoudiger moeten maken, hoopt De Jonge. Die wil dat er de komende tien jaar 900.000 huizen bijkomen. Daarnaast is het de bedoeling dat burgers straks makkelijker vergunningen kunnen aanvragen bij bijvoorbeeld gemeenten.
Alleen werken de systemen waarop dat vergunningstelsel moet draaien tot dusver niet naar behoren. De oppositie waarschuwt daarnaast dat de Omgevingswet niet zorgt voor de beloofde vereenvoudiging maar juist veel te ingewikkeld is, en dat de wet rechtszekerheid ondermijnt. De Jonge noemt dat ‘misverstanden’, bovendien is de wet inhoudelijk al behandeld.
De woonminister verwacht dat de benodigde ICT- systemen op landelijk niveau in april klaar zijn. Dan is er tot 1 juli de tijd om te ‘stresstesten’. En daarna nog zes maanden voor gemeenten, provincies en waterschappen om hun systemen op orde te krijgen en daar mee te oefenen. Mochten niet iedereen klaar zijn voor het einde van het jaar, dan wil De Jonge voor die gemeenten, of andere lagere overheden naar een ‘work around’ kijken.
Bron: Financiële Dagblad, 15 maart 2022