14 maart '22

OZB afgelopen vier jaar in bijna heel Overijssel fors gestegen

In bijna heel Overijssel is de onroerendezaakbelasting de afgelopen vier jaar fors gestegen. De gemeente Twenterand heeft de ozb het meest verhoogd van alle gemeenten in Overijssel. Dat blijkt uit een overzicht van de Vereniging Eigen Huis.
Huiseigenaren zijn in de afgelopen raadsperiode bijna overal fors meer gaan betalen aan OZB. In 2018, met de laatste gemeenteraadsverkiezingen, betaalden woningbezitters landelijk gemiddeld 297 euro. Dit jaar is dat gemiddeld 348 euro, een toename van 17 procent.
Twenterand spant in Overijssel de kroon. Daar betaalden huiseigenaren in 2018 nog 271 euro en dat is dit jaar maar liefst 432 euro. Een stijging van 59,6 procent. Na Twenterand doet ook de gemeenten Wierden (stijging 32,6 procent) een flinke aanslag op de individuele koopkrachtontwikkeling.

Losser gematigd

Gematigder, maar nog altijd met een stijging, zijn de gemeenten Raalte, Rijssen-Holten en Losser. Deze laatste gemeente verhoogde de OZB in vier jaar tijd met 6,1 procent. Huiseigenaren in Losser moeten dit jaar 370 euro aftikken en dat was vier jaar geleden een paar tientjes minder: 349 euro.

Landelijke uitschieters

In Ermelo steeg dit tarief met 120 procent het hardst. Huiseigenaren in Haarlemmerliede (nu Haarlemmermeer) betalen 28 procent minder dan in 2018, inwoners van Weesp (nu Amsterdam) 33 procent minder.
Gemeenten bepalen zelf de hoogte van de onroerendezaakbelasting. Daarom verschillen de tarieven sterk per gemeente. De gemeenten Hof van Twente, Dinkelland en Tubbergen ontbreken in het lijstje. Die hebben de VER nog geen gegevens verstrekt. Dit valt op in de Overijsselse cijfers.
Bron: RTV Oost, 14 maart 2022
Terug naar overzicht