25 februari '22

Maakt de hogere hypotheekrente een einde aan de hysterische huizenprijzen?

In het kort

  • In korte tijd zijn de hypotheekrentes flink opgelopen.
  • Ook deze week verhogen geldverstrekkers hun hypotheektarieven.
  • Experts verwachten dat als de stijgingen aanhouden dit effect gaat hebben op de huizenprijzen.
  • Mede door de invasie in Oekraïne is het lastig te zeggen of de rentestijgingen aanhouden

De hypotheekrente is in korte tijd flink opgelopen in Nederland, en deze week gaat hij nog verder omhoog. Experts verwachten dat als de stijging langer aanhoudt, dat op den duur de huizenprijzen zal raken. Die prijzen zullen in de huidige krappe markt niet zo snel dalen, maar kunnen wel minder fors gaan stijgen. Komt daarmee eindelijk een einde aan de explosieve huizenprijsstijgingen?

Het is al jaren een hausse op de Nederlandse huizenmarkt, maar de laatste maanden gaat het wel erg hard. In januari stegen de huizenprijzen met 21%, een nieuw record. Toch is er ineens iets fundamenteels veranderd op de huizenmarkt. Waar de hypotheekrente jarenlang daalde, neemt die sinds een paar weken in rap tempo toe.

In januari ging het nog schoorvoetend. Geldverstrekkers begonnen de hypotheekrentes licht te verhogen, als reactie op de gestegen kapitaalmarktrente. Maar in februari werden het substantiële verhogingen. Waar De Hypotheekshop begin februari nog een totaalgemiddelde hypotheekrente (van meerdere renteperioden) van 1,58% mat, was die twee weken later 1,92%. ‘Het ging loeihard’, zegt Martin van Hagedoorn van De Hypotheekshop.

‘De hypotheekrente ging afgelopen twee weken loeihard omhoog’
Martin van Hagedoorn van De Hypotheekshop

Minder betaalbaar

Ook deze week verhogen de geldverstrekkers de tarieven weer, maar wel iets minder fors. ‘De stand is nu ongeveer 1,98%’, zegt Hagedoorn, wat volgens hem nog steeds een flinke verhoging is (+0,06 procentpunt). Door de invasie van Rusland in de Oekraïne is het lastig te voorspellen of de rentes blijven stijgen — beleggers vluchten in onzekere tijden immers vaak naar obligaties, waardoor de marktrente daalt.

Toch rijst de vraag welke impact de hogere hypotheekrentes op de huizenmarkt kunnen hebben. De lage rente was immers jarenlang een belangrijke katalysator voor de hoge huizenprijzen. ‘Het feit dat er zoveel goedkoop geld was, leidde ertoe dat mensen meer konden bieden’, zegt Marc Francke, hoogleraar vastgoedanalyse aan de Universiteit van Amsterdam.

Francke verwacht dan ook dat als de hypotheekrentestijging aanhoudt, de prijsgroei afvlakt. ‘Een huis wordt dan minder betaalbaar’. Of het ook tot prijsdalingen leidt, durft hij nog niet te zeggen. ‘Er is nog steeds een grote schaarste aan woningen’.

Vertraging

Ook andere experts verwachten dat hogere hypotheekrentes op den duur effect hebben op de huizenprijzen. ‘Een paar tienden procentpunt zal de pret nog niet drukken, maar als het doorzet ga je dat zeker merken’, zegt de Delftse hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. Tot hypotheekrentes van zo’n 3% verwacht hij dat het enkel tot minder sterk stijgende huizenprijzen zal leiden. Maar bij hypotheekrentes tussen de 3% en 5% verwacht hij dat het ook tot prijsdalingen kan leiden. ‘Mensen kunnen het huis wat ze willen dan gewoon niet meer betalen, wat tot minder biedingen gaat leiden.’

‘Een paar tienden procentpunt zal de pret nog niet drukken, maar als het doorzet ga je dat zeker merken’
Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de Technische Universiteit Delft
Hij wijst er wel op dat de huizenprijzen altijd vertraagd reageren op de rentes. ‘Daar kan zo een half jaar of meer tussen zitten’, zegt Boelhouwer. Stefan Groot, woningmarktspecialist bij Rabobank, beaamt dat dit soort effecten heel geleidelijk gaan. Hij wijst bijvoorbeeld op de Verenigde Staten. Daar is de hypotheekrente sinds afgelopen zomer flink gestegen, maar breken de huizenprijzen nog steeds record na record.

Overigens kan de huidige hogere inflatie los van rentestijgingen, ook al effect hebben op de woningmarkt, omdat mensen minder geld overhouden voor een woning. Sinds oktober is het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt maand op maand gedaald, blijkt uit de marktindicator van Vereniging Eigen Huis. Volgens de woordvoerder van VEH komt dat door onzekerheid over de economie.

Bron: FD.nl, 25 februari 2022
Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1431309/maakt-de-hogere-hypotheekrente-een-einde-aan-de-hysterische-huizenprijzen-jyb2caPfQsWp

Terug naar overzicht