13 januari '22

Aanbod koopwoningen op dieptepunt, prijzen blijven flink stijgen

De prijs voor een koopwoning was afgelopen kwartaal 20,7 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt donderdag uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Ook stonden er eind december slechts 15.600 huizen te koop, het kleinste aantal sinds de organisatie in 1995 begon met meten.

Doordat de vraag naar koophuizen groot is en er maar amper aanbod is, bieden kopers meer voor een woning. Van de koophuizen die in het afgelopen kwartaal zijn verkocht, is zo’n 80 procent voor meer dan de vraagprijs van eigenaar verwisseld.

Potentiële kopers kunnen nu gemiddeld uit 1,3 huizen kiezen. Uitschieters zijn onder meer de regio’s Haarlem, IJmond en Zuidwest-Drenthe, waar kopers kunnen ‘kiezen’ uit slechts één woning. Het krappe aanbod en het overbieden zorgden ervoor dat in het laatste kwartaal van vorig jaar gemiddeld 438.000 euro is betaald voor een huis.

“De doorstroming op de huizenmarkt stokt door te weinig aanbod en de krapte jaagt de prijzen op”, zegt makelaar Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. Dat komt onder meer doordat huizenbezitters terughoudend zijn om hun woning te koop te zetten, omdat ze vrezen geen andere geschikte plek te kunnen vinden.

“Een tweedeling in de maatschappij ligt op de loer, waarbij woningbezitters en woningzoekers meer en meer tegenover elkaar komen te staan.” De verwijten steken volgens haar nu al de kop op. Zo worden senioren erop aangesproken dat ze niet willen verhuizen. “Maar er is domweg geen passend aanbod voor deze doelgroep”, licht Gerssen toe.

Prijs van tussenwoning steeg het meest

De grote stijgingen waren vorig kwartaal bij elk type woning terug te zien. Zo steeg de prijs van een vrijstaand huis met 18 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl voor een appartement 20 procent meer werd betaald. Tussenwoningen spanden de kroon: daarvan ging de gemiddelde prijs met 22,5 procent omhoog.

Alle bovenstaande cijfers en trends hebben betrekking op bestaande bouw, maar bij nieuwbouw zijn vergelijkbare ontwikkelingen te zien. Zo was de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning of -kavel afgelopen kwartaal 466.000 euro. Dat is 14 procent duurder dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Het nieuwbouwaanbod lag op het laagste niveau in acht jaar.

Door het kleine aanbod van huizen en bouwgrond waren er in het afgelopen kwartaal weinig transacties. Zowel bij de bestaande bouw (-23 procent) als bij nieuwbouw (-19 procent) is minder gekocht dan in het laatste kwartaal van 2020.

Woningcrisis is speerpunt voor nieuw kabinet

Het kabinet dat eerder deze week is aangetreden, heeft de problemen op de woningmarkt tot een van zijn speerpunten gemaakt. Zo komt er met Hugo de Jonge een speciale minister voor Wonen. Ook moeten er jaarlijks 100.000 nieuwe huizen worden gebouwd. Diverse organisaties hebben echter kritiek op de plannen. Ze betwijfelen of het allemaal haalbaar is.

De NVM geeft aan blij te zijn dat het nieuwe kabinet veel aandacht heeft voor de woningcrisis, maar voegt eraan toe dat daarmee de problemen niet meteen zijn opgelost. “De plannen van het nieuwe kabinet zijn ambitieus. De Jonge gaat vanaf nu niet meteen 100.000 woningen per jaar openen”, stelt NVM-voorzitter Onno Hoes.

Bron: NOS.nl, 13 januari 2022

Terug naar overzicht