22 december '21

Huizenprijzen stegen met 20% in november

De huizenprijzen in Nederland zijn opnieuw in ongekend rap tempo gestegen. Bestaande koopwoningen waren in november 20,1% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee is de hoogste prijsstijging ooit gemeten geëvenaard. Tegelijkertijd werden er veel minder woningen verkocht.

De gemiddelde verkoopprijs lag in november van dit jaar iets boven de €400.000, zo maakten Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster woensdagochtend bekend. De prijzen stegen de afgelopen maand net zo hard als in februari 2000. Dat was tot nu toe de sterkst gemeten stijging van de huizenprijzen ooit door het CBS.

Het is al de tiende maand op rij dat de huizenprijzen met dubbele cijfers stegen. Hoewel de prijsstijging in oktober even bleef haken op 18%, gaan de woningprijzen nu toch weer harder omhoog.

Daling huizenverkoop
Volgens het CBS wisselden er in november 16.048 huizen van eigenaar. Dat zijn er 13% minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Makelaarsvereniging NVM merkte eerder dit jaar al op dat er steeds minder huizen te koop komen te staan, omdat verkopers simpelweg geen andere woning kunnen vinden.

Op jaarbasis valt de daling van het aantal huizenverkopen nog mee, met -2%. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de pieken in de verkopen in januari en maart van dit jaar.

In die maanden steeg de huizenverkoop vanwege wijzigingen in de overdrachtsbelasting. Zo werd deze taks in januari afgeschaft voor mensen onder de 35 jaar die hun eerste huis kopen. Veel starters schoven vanwege die maatregel de aankoop van hun woning op naar januari. Die maatregel werd in april aangescherpt en gold vanaf dat moment alleen voor huizen boven de vier ton. Dat bracht opnieuw een verkoophausse teweeg in maart, van mensen die nog snel een wat duurder huis wilden aankopen.

Bron: Financieel Dagblad d.d. 22-12-2021

Terug naar overzicht