9 november '21

Maar 1 op de 3 Tukkers vindt snel een gepast huis: ‘Woonkansen nog nooit zo ongelijk verdeeld’

Helemaal verbazingwekkend is het niet. Maar uit nieuwe cijfers blijkt dat vorig jaar slechts 36 procent van de woningzoekenden in Overijssel binnen een jaar een passend huis vond. Dan gaat het om zowel huurders als kopers. In Twente ligt dat percentage zelfs nog lager.

In Oldenzaal, Hengelo en Haaksbergen ligt dat rond de 30 procent, dat is het Twentse gemiddelde. In Enschede is het echter maar 20 procent. Dat betekent dat daar slechts 1 op de 5 mensen binnen een jaar een woning vond, die paste bij hun wensen en beschikbare financiën.

Dat blijkt uit de zogenaamde ‘woontoegankelijkheidsmonitor’ van BLG Wonen, een hypotheekverstrekker.  Uit hun cijfers blijkt dat er sprake is van een dramatische daling, ook buiten de randstad.

Historisch dieptepunt

„We bereiken nu een historisch dieptepunt. Niet eerder was de woontoegankelijkheid zo laag. Daarmee zijn de kansen voor Nederlanders nog nooit zo ongelijk geweest”, aldus Frank Soede, directeur BLG Wonen.

De lage toegankelijkheidsscores voor steden én provincies tonen aan dat de woontoegankelijkheid inmiddels een nijpend landelijk vraagstuk is, zegt hij. BLG pleit voor een landelijke norm voor woontoegankelijkheid. „Iedereen wil gaan bouwen, maar als we deze en andere plannen niet toetsen op hun bijdrage aan de toegankelijkheid voor verschillende doelgroepen, dan is het maar de vraag of meer mensen een passende plek vinden op de woningmarkt”.

Oproep aan kabinet

BLG Wonen roept het kabinet op om te zorgen dat in 2030 de woontoegankelijkheid van heel Nederland op gemiddeld 50% komt. Dit houdt in dat één op de twee woningzoekenden binnen één jaar een geschikte woning vindt.

Bron: Tubantia d.d. 8 november 2021

Terug naar overzicht