18 oktober '21

Dit kun je vergroenen aan je huis voor €15.000

Je hebt €15.000 apart gezet om je huis te verduurzamen. Wat kun je voor dat bedrag doen? En wat levert het je op? Drie voorbeelden aan de hand van drie twee-onder-een-kaphuizen uit verschillende jaren.

Jarendertighuis

‘Isolatie is de eerste stap’, zegt Jan Roelof Hoving, technisch specialist verduurzaming bij Vereniging Eigen Huis. Huizen uit deze periode zijn slecht geïsoleerd. Meestal hebben ze spouwmuren: een buitenmuur en een binnenmuur met een paar centimeter ruimte ertussen. Die ruimte kan eenvoudig van buitenaf gevuld worden met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie kost zo’n €2400 en levert jaarlijks een energiebesparing op van zo’n €650. Vloerisolatie kan de volgende stap zijn. ‘Als er een kruipruimte onder de vloer zit, geeft dat weinig gedoe’, zegt Suzanne Hoogers, expert bij Milieu Centraal. Vloerisolatie kost zo’n €2200 en de energierekening gaat elk jaar met zo’n €250 omlaag. Wie verder wil isoleren, kiest voor dakisolatie. Dat kost ruim €5000 en levert een jaarlijkse besparing van zo’n €700 op. Volgens Hoving is het oorspronkelijke enkele glas uit jarendertighuizen meestal al vervangen door dubbelglas. Maar HR++-glas isoleert veel beter. Dat kost zo’n €4400 en je bespaart er €180 per jaar mee.

Inmiddels is je huis zo goed geïsoleerd dat er ventilatie nodig is. Hoogers adviseert ventilatie met warmteterugwinning. Sensoren meten het CO2-gehalte, zodat de ventilatie harder werkt als er veel mensen in een ruimte zijn. Dat kost €2000 of meer, afhankelijk van het aantal kamers.

Subsidie

Bij elkaar kosten deze maatregelen meer dan €15.000. Maar bij twee of meer verbeteringen, krijg je 20% subsidie (de zogeheten investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woning-

eigenaren). Je kunt overigens niet alle energiebesparingen bij elkaar optellen. De eerste maatregel levert het meest op en de rest relatief minder. Volgens berekeningen van Milieu Centraal kun je al met al rekenen op een jaarlijkse energiebesparing van zo’n €1100.

‘Als er een kruipruimte onder de vloer zit, geeft vloerisolatie weinig gedoe’
Jarentachtighuis
Huizen uit deze periode zijn matig geïsoleerd. ‘Beginnen met wat nog helemaal niet geïsoleerd is, bijvoorbeeld de vloer, levert de grootste energiebesparing op’, zegt Hoogers. Vloerisolatie kost €2200 en de energierekening gaat met zo’n €300 per jaar omlaag. Dubbelglas vervangen door HR++-glas is ook een slimme investering.

Een hybride warmtepomp kan de volgende stap zijn. Dat is een warmtepomp die op gas en stroom werkt. De warmtepomp zorgt in combinatie met de cv-ketel voor een comfortabel verwarmd huis. Als het echt koud is, redt de warmtepomp het niet en springt de cv-ketel bij of neemt die het zelfs over. Een hybride warmtepomp kost zo’n €4500 en levert bij een redelijke isolatie een energiebesparing op van zo’n €250 per jaar.

Overtollige energie

De warmtepomp betekent wel dat je meer stroom verbruikt. Om dat te compenseren, kun je zonnepanelen op het dak plaatsen. Een pakket van tien zonnepanelen kost ruim €4000 en levert volgens Hoving een jaarlijkse energiebesparing op van zo’n €660. Ook als je geen warmtepomp aanschaft, zijn zonnepanelen rendabel. ‘Dat zijn ze altijd, voor elk huis’, zegt Hoving. Op dit moment geldt de salderingsregeling nog: als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je verbruikt, gaat de overtollige energie naar het elektriciteitsnet. Daardoor gaat je energierekening omlaag. De salderingsregeling wordt waarschijnlijk vanaf 2023 afgebouwd. Hoving: ‘Maar ook zonder deze regeling blijven zonnepanelen rendabel.’

Bij elkaar kosten deze maatregelen nog geen €15.000, doordat je subsidie krijgt als je twee of meer verbeteringen tegelijk laat uitvoeren. Volgens Milieu Centraal leveren de maatregelen een besparing op van ongeveer €1100 per jaar.

Ook een slimme investering: dubbelglas vervangen door HR++-glas
Jarennul- en jarentienhuis
‘Kijk of je je huis aardgasvrij kunt maken’, zegt Hoogers. Daarvoor is een volledig elektrische warmtepomp nodig. Dat kan een luchtwarmtepomp zijn of een bodemwarmtepomp. Die eerste kost €8000 tot €14.000. Of een luchtwarmtepomp geschikt is, hangt volgens Hoving van de plek af. ‘Buiten komt een kastje dat geluid maakt. Als dat dicht bij het huis van de buren is, kunnen zij er last van hebben.’ Het alternatief: een bodemwarmtepomp. Die is geluidloos, maar kost €9000 tot €19.000. Met de luchtwarmtepomp bespaar je zo’n €200 per jaar, met de bodemwarmtepomp zo’n €330.

Dat lijkt weinig voor zo’n grote investering. ‘Je gebruikt geen gas meer, maar je elektriciteitsrekening gaat omhoog’, zegt Hoving. Wie daarop wil besparen, kan investeren in zonnepanelen.

Een volledig elektrische warmtepomp is alleen rendabel als je huis goed geïsoleerd is. Je kunt overwegen het huis te laten checken op plekken waar warmte verdwijnt, bijvoorbeeld langs kozijnen. Een ‘kierdichting’ kost volgens Hoving €1000 tot €2000.

Inductiekookplaat

Wie van het gas af is, moet investeren in de keuken. ‘Je hebt dan een inductiekookplaat nodig, andere pannen en een speciale aansluiting in de meterkast’, volgens Hoogers. Dat kost bij elkaar zo’n €1500.

Huizen die rond de eeuwwisseling gebouwd zijn, hebben mechanische ventilatie. Die kun je vraaggestuurd maken, zodat er efficiënter en zuiniger geventileerd wordt. Afhankelijk van het aantal sensoren kost dat zo’n €5000.

Milieu Centraal maakte een berekening op basis van een woning met een jaarlijks gasverbruik van 1100 m3. Het gasverbruik valt weg, het stroomverbruik neemt toe en uiteindelijk leiden deze maatregelen tot een energiebesparing van €500 per jaar.

Bron: 18-10-2021, FD Persoonlijk
Lees het volledige artikel: https://fd.nl/samenleving/1414805/dit-kun-je-vergroenen-aan-je-huis-voor-15-000-prj1caXixu12

Terug naar overzicht