13 september '21

Rabo voorspelt fors duurdere huizen

Het tempo waarin de huizenprijzen stijgen neemt dit jaar nog sneller toe dan eerder gedacht, verwachten economen van Rabobank. Zij hebben hun prognose bijgesteld omdat de prijzen sinds de vorige schatting sneller oplopen.

Ook herstelt de Nederlandse economie sneller dan verwacht van de coronacrisis en zijn de vooruitzichten voor de werkloosheid de afgelopen maanden verbeterd. Ook denkt de bank dat de kapitaalmarktrentes, die van invloed zijn op de hypotheekrente, langer laag zullen blijven.

De economen van Rabobank verwachten dat huizen dit jaar 14,4% duurder worden. In 2022 voorzien ze ook een flinke stijging, met 11,5%.

Banken hebben hun voorspellingen het laatste jaar al een paar keer sterk verhoogd. In juni hield Rabobank het nog op een gemiddelde groei van respectievelijk 11% en 4,6 %. Eind vorig jaar voorspelde de bank voor 2021 en 2022 nog zelfs groeipercentages van respectievelijk 5,5% en 2,5 procent.

Maandlasten

„Voor starters is het een sombere boodschap”, zegt woningmarkteconoom Stefan Groot van Rabobank in een toelichting op de cijfers van maandag. Volgens hem betekent een stijging van de prijs van een woning met €90.000 dat een koper bij de huidige hypotheekrente dertig jaar lang hogere maandlasten heeft van zo’n €300. „Zo werkt het op een iets later moment kunnen kopen van een huis dus decennialang door op de financiële ruimte die huishoudens hebben”, licht hij toe..

Alleen al in de eerste vijf maanden van het jaar is de prijs van een gemiddelde koopwoning harder gestegen dan in heel 2020. Daarna liep de stijging verder op. In juli nam de prijs van een woning toe met ruim 16 procent op jaarbasis. „Het betekent dat een gemiddeld huis in slechts een jaar tijd naar schatting zo’n 55.000 euro duurder is geworden”, aldus Groot.

Deskundigen waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken. „De nieuwbouw blijft vooralsnog achter bij de aantallen die nodig zijn om het woningtekort in te lopen”, aldus Groot. „Om 100.000 woningen per jaar te kunnen bouwen, zal de productie per werknemer in de bouwsector flink omhoog moeten. Dit vereist meer gebruik van arbeidsbesparende technieken, zoals prefab bouwen.”

Bron: De Telegraaf, 13 september 2021

Terug naar overzicht