Hypotheekrente op laagste niveau in twee jaar tijd
De hypotheekrente voor hypotheken zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kende in het begin van het derde kwartaal een kleine heropleving, maar is intussen naar een nieuw laagterecord gedaald. Sinds 2019 was het niet meer zo goedkoop om te lenen voor de aanschaf van een huis, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker vrijdag.
Het vorige laagterecord werd in maart 2020 gevestigd. Sindsdien schommelde de rente een beetje. Begin juli dit jaar begon de hypotheekrente echter weer aan een daling, om te eindigen onder het laagterecord van vorig jaar.
Voor een rentevaste hypotheek met NHG betaal je nu over tien jaar een rente van 1,01 procent. Over dertig jaar betaal je 1,57 procent. Volgens De Hypotheker zal het niet lang duren voor de rente onder de 1 procent zakt.
Wie een hypotheek afsluit met NHG krijgt bij onverwachte omstandigheden (zoals baanverlies) garanties, waardoor hij toch zijn hypotheek kan blijven betalen. Omdat banken daardoor ook meer zekerheid hebben, rekenen ze hiervoor lagere rentes.
Lage rente onder meer gevolg van monetair beleid centrale banken
De historisch lage rente is een gevolg van de krapte op de woningmarkt, maar ook van het monetaire beleid van centrale banken.
De Europese Centrale Bank (ECB) koopt al sinds 2015 obligaties op van bedrijven en overheden, zodat dat geld in de economie terechtkomt. Daardoor hebben mensen meer geld om te lenen, wat de rente omlaag duwt. Die lagere rente zet mensen dan nog eens opnieuw aan om geld te lenen, wat opnieuw de rente verlaagt.
Daar komt ook bij dat mensen hun geld het voorbije jaar amper hebben kunnen uitgeven door lockdowns en reisbeperkingen. Veel mensen hebben zo meer kunnen sparen.
De Hypotheker verwacht dat de woningkrapte en het beleid van de centrale banken niet meteen zullen veranderen en denkt dus dat de hypotheekrente nog een tijd laag blijft.