4 juni '21

DNB-baas Knot legt het ‘H-woord’ weer op de formatietafel

De president van De Nederlandsche Bank drong zich woensdag in Den Haag naar voren in de rij van belangenbehartigers die een plekje willen op de agenda van de kabinetsformatie. De oververhitting van de woningmarkt staat wat Klaas Knot betreft hoog op de prioriteitenlijst. Het Haagse beleid wordt nog steeds ‘gekenmerkt door het tegengaan van de ene verstoring door het creëren van de volgende’, zei hij.

Dat is Frederiksplein-speak voor: de hypotheekrenteaftrek moet verder worden beperkt. Het is een terugkerend thema dat DNB-presidenten de afgelopen decennia met wisselend succes aan de orde stellen in Den Haag. Maar het ijzer is heet en kan gesmeed worden. De huizenprijzen zijn historisch hoog door een abnormaal lage rente (met dank aan Knot en zijn collega’s van de Europese Centrale Bank) en de formatie staat op het punt echt te beginnen.

Knot had een zware jongen meegenomen als bondgenoot. Als de politiek niet naar hem wil luisteren, zwaait er wat uit Brussel. Want als Den Haag de voor Nederland gereserveerde €6 mrd aan ‘giften’ wil opeisen uit het Europese herstelfonds, moet het structureel hervormen. Het hervormingsprogramma dat daarvoor — op aandrang van Nederland — als voorwaarde wordt gesteld, moet volgens Knot de ‘landenspecifieke aanbevelingen’ uit Brussel volgen. Aanpak van de hypotheekrenteaftrek zal daarin volgens hem een ‘prominent element’ zijn.

Bron: Financieel Dagblad, 3 juni 2021
Lees hier het volledige artikel.

Terug naar overzicht