14 april '21

Landelijk dalende prijs huurwoningen, in Overijssel stijgend

Terwijl de gemiddelde huurprijs van woningen in Nederland daalt, is er in Overijssel nog sprake van een flinke stijging. In Enschede stegen de huurprijzen in het eerste kwartaal van dit jaar nog met 6,55%.

Een en ander blijkt uit cijfers van Pararius, de grootste Nederlandse website voor huurhuizen. De landelijke daling van huurprijzen van 2,4% wordt vooral veroorzaakt door de flinke afname van huurprijzen in Noord- en Zuid-Holland. Daar daalden de prijzen het eerste kwartaal met achtereenvolgens 6,8 en 3,5%.

Dit in tegenstelling tot de huurprijzen in Overijssel, waar nog sprake is van een stijging van 5,1%. ‘Nog’, omdat er sprake lijkt van een vertragend effect ten opzicht van de Randstad. De daling van huurprijzen begon in bijvoorbeeld Amsterdam halverwege 2020 en zette daarna door.

Volgens Marc le Noble van VerhuurPro uit Almelo is de daling in het Westen goed verklaarbaar. „Daar zaten veel buitenlandse werknemers, die gemeubileerd huren. Maar ze komen vanwege Covid-19 niet meer of zijn terug gegaan. Dat zet daar de prijzen onder druk.”

Zelfde effect in Enschede

Hij ziet hetzelfde effect in Enschede, waar hij geregeld verhuurt aan UT-studenten of -medewerkers. „Daar zien we voor het eerst wat leegstand. Dat was een jaar geleden ondenkbaar”, zegt Le Noble. „De situatie in Almelo is vergeleken daarmee heel anders. Daar heb je geen expats.”

Nu blijken volgens de cijfers van Pararius de huurprijzen in Enschede, de enige stad in Twente waarvan gegevens geopenbaard zijn, nogal op en neer te dansen. Zo was in Enschede in het tweede halfjaar van 2020 al wél sprake van een daling, van 2 tot 3%.

Daar staat dus een stevige stijging in het eerste kwartaal tegenover. Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, is desondanks in veel grote steden het ‘huurplafond’ inmiddels bereikt. „COVID-19 versterkt dit effect. Mensen kunnen en willen niet meer betalen, dus stagneren de huurprijzen. De Nederlandse woningmarkt kampt overigens nog steeds met een groot woningtekort”, aldus De Groot.

Dat werkt deels door in de huurprijzen van de grotere woningen, zegt zijn Twentse collega Le Noble. „Daar is veel vraag naar. Ga maar na, in het westen van het land lopen huurprijzen voor 60 tot 70 vierkante meter op tot wel 1.500 euro. Een gezinnetje waar iedereen thuis werkt, wil dan wel wat groters. Dat vinden ze onder meer hier. Wij zien de prijzen voor grotere woningen dus ook stijgen”, aldus Le Noble.

Bron: Tubantie d.d. 14-04-2021

Terug naar overzicht