29 januari '21

Na energielabels worden ook taxatierapporten voor huizen fors duurder

De kosten voor een taxatierapport van een woning gaan per 1 juli waarschijnlijk fors omhoog. Taxateurs moeten op examen om aan strengere kenniseisen te voldoen over de energieprestatie en bouwkundige staat van huizen. Tegelijkertijd is er een tekort aan energieprestatieadviseurs, waardoor vertraging ontstaat bij de toewijzing van energielabels.

Het nieuwe energielabel is sinds 1 januari verplicht voor huizen die nog geen energielabel hebben. Het oude label, dat tot vorige maand voor slechts een paar euro op afstand kon worden toegewezen, is tien jaar geldig. Zeker de helft van de koopwoningen heeft nog geen energielabel. Voor een nieuw label moet een energieprestatieadviseur onderzoek komen doen in de woning.

Er zijn te weinig makelaars of andere professionals die dat kunnen. ,,Het komt nu voor dat mensen hun huis willen verkopen en tot wel drie maanden moeten wachten tot een energieprestatieadviseur langskomt”, zegt Hans van der Ploeg, directeur van makelaarsvereniging VBO. ,,Al die tijd kunnen ze hun huis niet in de verkoop zetten. Dat is een groot probleem.”

De vrees bestaat dat een nieuw model voor taxatierapporten, dat waarschijnlijk vanaf 1 juli wordt verplicht, ook de beschikbaarheid van makelaars met het juiste diploma doet slinken. ,,Ik denk dat een groot deel van de makelaars zegt: ik vind het niet leuk om die uitgebreide rapporten te maken, dus laat maar zitten. Door marktwerking gaat de prijs omhoog, ook omdat het meer tijd kost om zo’n rapport op te stellen”, zegt makelaar Roland de Ruiter uit Amersfoort.

Bibi de Vries van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs spreekt tegen dat er een tekort aan taxateurs ontstaat. ,,Slechts 10 procent van de taxateurs heeft nu examen gedaan, maar het slagingspercentage van 70 procent ziet er goed uit. Ik verwacht geen problemen”, zegt ze.

Honderden euro’s duurder

De kosten voor het energielabel zijn van minder dan 10 euro naar zo’n 300 euro gegaan. Een taxatierapport kost nu ongeveer 500 euro en wordt mogelijk enkele honderden euro’s duurder, zo is de verwachting. Toch zijn de makelaarsverenigingen voorstander van het nieuwe taxatiemodel dat wordt ingevoerd. NVM en VBO wijzen op het belang van een betrouwbare beoordeling van de waarde van een woning voor zowel koper als hypotheekverstrekker. Consumenten krijgen een indicatie van de bijkomende kosten en risico’s op het gebied van verduurzaming, herstel van onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblemen en overige bouwkundige gebreken van de woning, laat de NVM weten.

,,Een koper moet weten wat hij of zij aan investeringen moet doen om het huis de komende jaren te verduurzamen”, aldus Van der Ploeg namens VBO. ,,De kwaliteit van taxaties moet om die reden omhoog.”

CDA Kamerlid Julius Terpstra wilde eerder al de invoering van het energielabel blokkeren en heeft nu ook sterke twijfels bij de uitgebreide taxatie-eisen. ,,We moeten huizenkopers niet onnodig op kosten jagen. Ik ga de minister vragen of het mogelijk is om het taxatierapport zo op te bouwen dat gebruik wordt gemaakt van het vernieuwde energielabel, bijvoorbeeld in combinatie met een bouwkundige keuring. Want ook die bouwkundige keuring, die weliswaar niet verplicht is, kost al honderden euro’s.” Het NRVT, als toezichthouder verantwoordelijk voor de invoering van het nieuwe modelrapport, ziet mogelijkheden. ,,Als taxateurs gebruik kunnen maken van de kennis die er over een pand is, lijkt me dat een goed idee.”

Bron: Tubantia, 29 januari 2021

Terug naar overzicht