15 oktober '20

Oververhitte woningmarkt: verkoopprijs stijgt met dubbele cijfers

De coronacrisis gaat vooralsnog volledig aan de woningmarkt voorbij. In het derde kwartaal werden ruim 41.500 woningen verkocht – meer dan ooit in deze periode – en met 354.000 euro lag de gemiddelde verkoopprijs maar liefst 11,6 procent hoger dan een jaar eerder, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag.

Het is meer dan twintig jaar geleden dat de huizenprijs zo hard omhoog ging in een jaar tijd. Kopers betalen structureel meer dan de verkopers vragen. “De vraagprijs van de verkochte woningen lag gemiddeld op 348.000 euro, bijna 2 procent onder de uiteindelijke transactieprijs.”

Volgens de NVM kunnen kopers vandaag de dag nog maar kiezen uit twee woningen. “Terwijl dat normaal gesproken tussen de vijf en tien woningen zijn.” Ook daarvoor moet twintig jaar terug in de tijd gekeken worden. “We moeten terug naar 1999 om een dergelijk lage krapte-indicator te vinden.”

Het aantal woningen dat van eigenaar wisselde lag in de maanden juli, augustus en september 14,4 procent hoger dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

De makelaarsvereniging vindt dat het kabinet niet genoeg doet om voor meer woningaanbod te zorgen. NVM-voorzitter Onno Hoes stelt dat zonder extra maatregelen woningen voor een gemiddeld huishouden niet meer te betalen zijn.

Bron: NU.nl d.d. 15-10-2020

Terug naar overzicht