5 oktober '20

Deel starters verzet woningoverdracht, maar het blijft druk bij de notaris

Een deel van de starters op de woningmarkt verzet de overdracht van hun nieuwe woning naar volgend jaar, zegt een woordvoerder van de Koninklijke NotariĆ«le Beroepsorganisatie (KNB) maandag tegen NU.nl. Daarmee kunnen ze duizenden euro’s aan overdrachtsbelasting besparen.

De belangenorganisatie peilde onder de achterban of er naar aanleiding van de op Prinsjesdag aangekondigde wijzigingen een verschuiving in de agenda’s van de notarissen zichtbaar is. Vanaf 1 januari 2021 hoeven jonge starters geen overdrachtsbelasting te betalen. Voor nieuwkomers op de woningmarkt boven de 35 jaar geldt een tarief van 2 procent.

Een derde van de ondervraagde notarissen laat weten dat kopers de datum van de overdracht van de nieuwe woning willen uitstellen. “De overdracht is het moment waarop je de belasting moet betalen”, licht de woordvoerder toe. Maar het naar een later tijdstip verschuiven van de overdrachten leidt er niet toe dat de notarissen nu ineens lege agenda’s hebben.

“Het omgekeerde komt ook voor”, zegt de woordvoerder. “Want vastgoedbeleggers gaan juist meer betalen. Daarvoor wordt het tarief 8 procent.” Dat geldt ook voor vakantiewoningen die verhuurd worden. “Deze groepen zullen geneigd zijn de overdrachtsdatum naar voren te halen”, aldus de KNB. Dat dempt het effect van de starters die pas volgend jaar bij de notaris aan tafel willen zitten.

Bovendien is er volgens de notarissenorganisatie door de lage rente nog steeds een run op het oversluiten van hypotheken. Ook dat moet bij de notaris gebeuren. “We zitten zeker geen duimen te draaien.” De KNB vertegenwoordigt zo’n negenhonderd notariskantoren.

Bron: NU.nl d.d. 05-10-2020

Terug naar overzicht