3 september '20

‘Hypotheekrentes gaan dit najaar dalen’, rust op markt keert terug

De hypotheekrente gaat de komende maanden waarschijnlijk iets dalen, denken verschillende hypotheekadviesbureaus. De rust op de hypotheekmarkt keert langzaam weer terug en daardoor laten geldverstrekkers hun rentes voorzichtig weer zakken, nadat de coronacrisis ze juist deed stijgen.

Tijdens de coronacrisis waren er verschillende factoren die ervoor zorgden dat de hypotheekrentes stegen. Ten eerste liepen de begrotingstekorten van overheden op. Daardoor steeg de rente op staatsobligaties, volgens De Hypotheker een belangrijke graadmeter voor hypotheekrentes. Daarnaast hadden hypotheekverstrekkers het erg druk doordat er veel aanvragen binnenkwamen, waardoor de rentes niet werden verlaagd.

Inmiddels is de situatie anders en is er een rits aan factoren die er juist voor zorgen dat de hypotheekrentes kunnen dalen.

Eerst de politieke factoren: de Europese Unie heeft overeenstemming bereikt over een herstelfonds en de Europese Centrale Bank (ECB) heeft een programma voor het opkopen van obligaties opgesteld. De Hypotheker verwacht dat de optelsom van deze twee factoren ervoor zorgt dat de hypotheekrentes dalen.

Achterstanden van coronacrisis zijn weg

Dan zijn er nog een hoop praktische redenen. Volgens Oscar Noorlag, compliance officer bij Van Bruggen Adviesgroep, hebben hypotheekverstrekkers hun achterstanden van de coronacrisis weggewerkt. “Ze hebben hun huis weer op orde”, zegt hij. “Daarom kan de hypotheekrente weer omlaag.”

Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop noemt nog eens drie redenen. De eerste: het hypotheekseizoen komt eraan. “In het najaar zijn mensen actiever op de woningmarkt en sluiten daarom meer hypotheken af, waardoor geldverstrekkers vaak een renteoffensief inzetten.”

Veel geld beschikbaar

Daarnaast hebben geldverstrekkers ontzettend veel geld beschikbaar. De Nederlandse hypotheekmarkt is ook voor buitenlandse investeerders erg aantrekkelijk. “Begin dit jaar meldden de geldverstrekkers dat ze samen ongeveer 150 miljard euro beschikbaar hadden voor hypotheken, terwijl er vorig jaar voor ongeveer 100 miljard euro aan hypotheken is afgesloten. Die geldverstrekkers moeten hun targets gewoon halen, dus ook daarom zullen ze de rente verlagen.”

En tot slot is de marge die geldverstrekkers op de hypotheekrente hebben iets hoger dan een paar jaar geleden. Tussen 2017 en 2018 lag de marge volgens Hagedoorn ongeveer drie tienden procentpunt lager, dus de geldverstrekkers hebben nog wat ruimte om te zakken.

Geen spectaculaire dalingen

Maar verwacht geen spectaculaire dalingen, zegt Noorlag. “Vorig jaar ging de hypotheekrente na de zomer met enkele tienden procentpunten omlaag, de kans dat dat weer gebeurt achten wij klein. Tegelijkertijd weten we dat meerdere hypotheekverstrekkers hebben laten weten dat ze de rente gaan verlagen. De ene zal dat met twee honderdsten doen, de ander met zeven honderdsten en een enkele misschien met een tiende procentpunt.”

Op dit moment is volgens De Hypotheker het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van twintig jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 1,66 procent. Zonder NHG is dat 2,25 procent.

Bron: NU.nl d.d. 03-09-2020

Terug naar overzicht