13 augustus '20

Hypotheekrente al enkele maanden stabiel na grillige start van het jaar

Waar de hypotheekrentes in het begin van dit jaar nog flink op en neer schommelden, zijn ze de afgelopen maanden in een rustiger vaarwater gekomen. Dat merken ABN AMRO, Rabobank en vergelijkingssite Rente.nl. Onder meer het lagere aantal hypotheekaanbieders zorgt voor de stabiele percentages.

In de eerste maanden van dit jaar en vooral bij de uitbraak van COVID-19 was sprake van een onrustige markt, merkte ABN AMRO, met veel renteverhogingen en -verlagingen.

“Tijdens de crisis was er onrust op de kapitaalmarkten, waardoor hypotheekverstrekkers hun rentes vaker hebben aangepast”, licht ABN AMRO toe. De bank ziet dat de rentes inmiddels stabiel zijn geworden en verwacht voor de nabije toekomst weinig veranderingen. “Maar voor de middellange en lange termijn kunnen we nog weinig zeggen.”

Ook Rabobank heeft de afgelopen weken de rente stabiel gehouden. De bank ziet dat er bij concurrenten eveneens weinig beweging te zien is. De stabiliteit wordt volgens Rabobank veroorzaakt doordat er minder concurrenten zijn op de hypotheekmarkt. Dit betekent minder druk om de rentes nog verder te verlagen.

Ook vergelijkingssite komt tot zelfde conclusie

Vergelijkingssite Rente.nl bekeek de rentes die de diverse hypotheekaanbieders hanteren en kwam tot een soortgelijke conclusie als Rabobank en ABN.

“Veel hypotheekverstrekkers hebben al sinds eind mei de rentes niet meer aangepast. Bij de andere hypotheekverstrekkers blijven de wijzigingen beperkt tot her en der een kleine verlaging of verhoging.” Het betreft rentes van zogeheten annu├»teitenhypotheken, een veel voorkomende hypotheekvorm.

Hieruit blijkt dat voor hypotheken waarbij de rente vijf jaar vast staat, het tarief sinds juni gelijk is gebleven op 1,21 procent. Als de rente tien jaar vast staat, was sprake van een percentage dat vrijwel continu rond de 1,33 ligt. Bij hypotheken waarvan de rentes langer vaststaan, bijvoorbeeld twintig jaar, ziet de vergelijkingssite wel wat meer beweging.

ING is het niet geheel eens met de bevindingen van ABN AMRO en Rabobank. De bank heeft zelf de hypotheektarieven voor het laatst gewijzigd op 12 juni en ziet wel wat meer beweging in de markt.

Bron: NU.nl d.d. 13-08-2020

 

Terug naar overzicht