Modale inkomens grijpen nóg vaker mis op de woningmarkt
Het wordt alleen maar moeilijker om met een modaal inkomen aan een eerste huis te komen. De situatie is in het afgelopen jaar nog verder verslechterd. Minder dan 1 op de 20 huizen is voor die groep betaalbaar, blijkt uit cijfers van adviesketen De Hypotheker.
„De positie van met name alleenstaande huizenkopers is in sommige provincies vrijwel uitzichtloos, terwijl deze groep woningzoekenden alleen maar groeit”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.
Nog maar 4,7% van het totale aanbod huizen dat te koop staat, is geschikt voor alleenstaanden met een modaal inkomen (€36.500 bruto per jaar). Vorig jaar was dat nog 6,3%.
In de provincie Utrecht maak je, met 1% van de huizen, nog het minste kans op een huis. In de provincies eromheen, Gelderland, Flevoland, Zuid-Holland en Noord-Holland, is dat niet veel beter en schommelt het geschikte aanbod rond de 3%. Zelfs in Noord-Brabant is het aantal betaalbare huizen voor alleenstaanden met een modaal inkomen maar 2%.
„Voor die groepen is de woningmarkt eigenlijk sinds de laatste financiële crisis al minder toegankelijk,” zegt hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft Peter Boelhouwer.
Groningen
Alleenstaanden die een huis willen kopen kunnen het beste naar Groningen trekken. Daar is 19% van de huizen nog bereikbaar voor deze inkomens.
Ook in de andere randprovincies, Friesland, Drenthe, Zeeland en Limburg, is nog iets meer dan 10% van de te koop staande huizen te bereiken.
Tweeverdieners
Met zijn tweeën heb je uiteraard wel een hogere hypotheek te betalen, als je allebei salaris verdient. Ook dan kun je het beste naar Groningen. Daar is 62% van de huizen binnen je bereik. In de provincie Utrecht is dat nog maar 16% van de huizen.
Als je in een grote stad wil wonen kun je het beste uitwijken naar Den Haag of Rotterdam. In die steden is bijna een derde van de huizen nog betaalbaar voor tweeverdieners met een modaal inkomen.
Eieren
Je zag al steeds meer dat mensen die hun beroep ook prima thuis kunnen uitoefenen, de provincie in trekken, zegt woningmarkt-expert Boelhouwer. „Mensen kiezen eieren voor hun geld. Zeker vanuit Amsterdam zie je dat, dan trekken mensen richten Ede en Zwolle.”
„Die trend zou best eens versterkt kunnen worden”, voegt hij toe, zeker omdat veel mensen vanwege de coronacrisis hebben ontdekt dat dichtbij kantoor zitten geen noodzaak is.
Coronacrisis
Volgens De Hypotheker is er wel de kans dat de trend zich omdraait, door de effecten van de coronacrisis. „Hierdoor neemt het woningaanbod licht toe en op basis van het aantal hypotheekaanvragen lijkt onder andere daardoor de positie van de starter langzaam iets te verbeteren.” Boelhouwer herkent dit beeld wel op de korte termijn. „Je hoort wel van makelaars dat er iets meer aanbod is en iets minder vraag.”
Hij nuanceert dit wel: „Stonden er eerst 40 mensen dan staan er nu 20 mensen.” Daarbij denkt hij dat de trend maar van korte duur is: „Als de coronacrisis straks is opgelost, dan komt er een inhaalslag en gaat de vraag weer omhoog, terwijl er minder wordt gebouwd.” De prijzen gaan dan naar verwachting weer omhoog.
Voor starters heeft Boelhouwer dus het volgende advies: „Als je nu kan instappen, doe het dan.”
Bron: De Telegraaf, 06-08-2020