4 mei '20

Stijging hypotheekrentes lijkt weer voorbij

AMSTERDAM – Slechts een paar geldverstrekkers verhoogden afgelopen week hun hypotheekrente een beetje. Daarmee lijkt aan de stijging van de rente sinds het begin van de coronacrisis alweer een einde te zijn gekomen.

Het waren een paar kleinere geldverstrekkers die voor een beperkt aantal rentevaste periodes de hypotheekrente verhoogden, schrijft de Van Bruggen Adviesgroep. Het gaat dan vooral om de rentes voor hypotheken zonder NHG, voor 20 en 30 jaar.

Laagterecord

Rentes zijn de afgelopen weken een beetje gestegen, maar nog steeds erg laag. Gemiddeld liggen rentes voor alle periodes met NHG allemaal nog onder de 2%. Voor bijvoorbeeld 10 jaar vast wordt met NHG gemiddeld 1,31% betaald, zonder NHG 1,78%.

Wie de hypotheek aan het einde van de looptijd wil oversluiten, doet er goed aan om over te stappen naar een andere geldverstrekker, schrijven de hypotheekadviseurs. De rente is vrijwel nooit het laagst bij de eigen hypotheekverstrekker.

Kosten

Toch kiezen veel huiseigenaren wel voor dit aanbod, omdat ze anders kosten moeten maken voor een notaris, financieel adviseur en taxateur. Deze kosten kunnen echter wel worden terugverdiend met een lagere rente, rekent Van Bruggen voor.

Wie 10 jaar lang een 0,2% lagere rente heeft op een hypotheek van €350.000, bespaart over deze hele periode zo’n €7000.

Bron: De Telegraaf d.d. 04 mei 2020

Terug naar overzicht