22 april '20

NHG staat betalingsachterstand tot 9 procent toe met behoud van garantie

Consumenten die hun hypotheeklasten niet meer kunnen dragen vanwege de corona-uitbraak, mogen tot maximaal 9 procent betalingsachterstand oplopen met behoud van NHG. De mogelijkheid geeft geldverstrekkers de ruimte om oplossingen aan te bieden zonder dat die het vangnet van de hypotheekgarantie in gevaar brengen. Aan het inlopen van de achterstand worden geen algemeen geldende eisen gesteld.

Geldverstrekkers kunnen bij NHG de Woonlastenfaciliteit (WLF) aanvragen. Als een klant een verzoek indient voor een betaalpauze, al een betalingsachterstand heeft opgelopen, of die dreigt op te lopen, dan staat NHG borg voor een bedrag tot maximaal 9 procent van de hypotheeksom.

Zorgen over maximale termijn

NHG-bestuurder Arjen Gielen constateert dat veel consumenten zich zorgen maken of ze genoeg hebben aan de drie maanden uitstel van betaling die banken geven. “Met de WLF-regeling geeft NHG zowel de woningeigenaar als de geldverstrekker de ruimte om de betalingsachterstanden langer dan drie maanden op te laten lopen tot in totaal maximaal 9% van de oorspronkelijke lening. Het is aan de geldverstrekker om met de consument te bekijken hoeveel ruimte wenselijk en verantwoord is”, zegt Gielen.

Voorwaarden Woonlastenfaciliteit versoepeld

De Woonlastenfaciliteit is een overblijfsel uit de kredietcrisis. De voorwaarden zijn ten opzichte van die periode wel versoepeld. Een geldverstrekker mag de WLF bijvoorbeeld drie maanden lang toetsingsvrij toepassen. Afhankelijk van de ontwikkeling van de crisis, kan deze termijn met drie maanden verlengd worden.

Na drie maanden betalen naar draagkracht

Als de klant en de hypotheekverstrekker nog langer gebruik willen maken van de Woonlastenfaciliteit, dan moet de consument de hypotheek naar draagkracht gaan betalen. Nog steeds geldt dan overigens het maximum van 9 procent van de hypotheeksom. Het is aan de geldverstrekker om de klant daarover te informeren.

Hypotheekrenteaftrek komt niet in gevaar

De WLF is een extra lening waarmee de aflossingen op de reguliere hypotheek worden gedaan. De hypotheekrenteaftrek komt daardoor niet in gevaar. De BKR-eisen voor het aangaan van de lening zijn soepeler. Verder volgt NHG de BKR-regels.

Bron: AMWeb.nl. 22 april 2020

Terug naar overzicht