9 januari '20

NVM: wooncrisis is woningnood geworden

In Nederland is geen sprake meer van een wooncrisis, maar van heuse woningnood. Dat zegt voorzitter Onno Hoes van de makelaarsvereniging NVM.

Hoes komt tot zijn sombere conclusies naar aanleiding van cijfers van de NVM over de laatste drie maanden van vorig jaar. In deze periode schoten de woningprijzen opnieuw scherp omhoog, met maar liefst 8%. Hierdoor kostte een gemiddelde woning eind 2019 maar liefst €326.000.

De reden voor de scherp oplopende prijzen is het dalende aanbod en de aanhoudend hoge vraag. In het vierde kwartaal van 2019 werd 4% minder woningen te koop gezet in vergelijking met een jaar geleden. Voor kopers die €160.000 tot €260.000 te besteden hebben, is de keuze in het grootste deel van het land inmiddels gedaald tot nog geen twee woningen.

Bij appartementen is de prijsstijging inmiddels weer boven de 10% uitgekomen. In de regio’s Den Haag en Rotterdam stijgen de vierkantemeterprijzen met respectievelijk 8 en 9% weer bovengemiddeld hard. Op vrijstaande woningen na, staat een huis gemiddeld nog slechts een dikke maand in de verkoop. Al zes jaar op rij stijgen de prijzen. „Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood”, stelt Hoes.

Dalend aanbod

Jaarlijks worden juist in het laatste kwartaal meer huizen dan normaal in de verkoop gezet. Tussen 1995 en 2018 ging het om gemiddeld een plus van 4%. Nu stonden bij de ruim 4300 NVM-makelaars en taxateurs in het vierde kwartaal slechts 38.000 woningen te koop. Dat is nog geen negen per makelaar en ruim 18% minder dan een jaar eerder.

Zelfs vergeleken met het derde kwartaal van 2019 slonk het aanbod in de laatste maanden van vorig jaar. Opvallend is dat het aanbod nieuwbouw ondanks de stikstof- en PFAS-problemen is gestegen, tot 16.000. Dat komt volgens de NVM omdat veel van deze huizen gewoonweg niet worden verkocht vanwege de hoge prijzen. In een jaar tijd steeg de prijs van een gemiddeld nieuwbouwhuis met 10%, naar 388.000 euro. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen daalde met 12%.

Makelaars zijn inmiddels aan het somberen geslagen, ondanks dat zij in 2019 met 149.000 net zo veel woningen als een jaar eerder verkochten. Ongeveer de helft van hen denkt dat het aantal transacties in 2020 daarom zal dalen, blijkt uit een enquête onder leden van de NVM. „Het beperkte aanbod wordt het meest genoemd”, aldus Hoes. „Dat lage aanbod werkt hogere prijzen in de hand en dat maakt ook dat steeds meer mensen boven de vraagprijs bieden van woningen die wél beschikbaar zijn.”

Vicieuze cirkel

Hoop op een snel groeiend aanbod en dus afkoelende prijzen is er voor 2020 niet. Het afgelopen jaar werd een kwart minder bouwvergunningen afgegeven, zo bleek eerder uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door de vergrijzing, groeiend aantal alleenstaanden en immigratie blijft de vraag naar woningen onverminderd hoog.

Hoes verwacht dat door de koopwoningmarkt dit jaar „door deze vicieuze cirkel voor steeds minder mensen toegankelijk zal zijn. Nu zien we al dat koopstarters steeds verder in de knel komen. Niet alleen is het aanbod voor de groep kopers met ongeveer anderhalf keer een modaal inkomen heel beperkt, maar voor hen is de drempel voor een financiering ook heel hoog.”

Bron: 09-01-2020, De Telegraaf
Bekijk hier in het artikel de statistieken per regio

Terug naar overzicht