16 december '19

Bouwvergunningen nieuwbouw lopen hard terug, maar er zijn lichtpuntjes

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwe huizen daalt hard. In de laatste drie kwartalen zijn 20 procent minder vergunningen verstrekt ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Toch is het niet overal doffe ellende: in sommige steden en regio’s is het aantal afgegeven bouwvergunningen toegenomen.

Een lichtpuntje: met name in steden en regio’s waar de woningnood erg hoog is, is het aantal afgegeven bouwvergunningen gestegen, zo constateert huizenmarkteconoom Carola de Groot van de Rabobank in haar analyse. In Lelystad bijvoorbeeld kwam het aantal bouwvergunningen in de eerste drie kwartalen uit op 205 tegen 142 in dezelfde periode vorig jaar. Een leuke opsteker voor deze groeistad.

En de Rabo-econoom heeft meer voorbeelden: in de regio Utrecht zijn 3164 vergunningen verstrekt in drie kwartalen tegen 3396 dezelfde periode vorig jaar. In Groot-Amsterdam steeg het aantal naar 2778 tegenover 2384 in dezelfde periode vorig jaar. In Delft en Westland, waar het woningtekort ook fors is, steeg het zelfs van 425 naar 1018.

Het is een positieve noot in een verder vrij somber beeld, beaamt De Groot. Landelijk gezien is er namelijk een daling. En die is best fors. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in de eerste drie kwartalen van dit jaar nog geen 39.000 vergunningen afgegeven, vorig jaar kwam dat aantal in dezelfde periode nog op ruim 49.000.

Bron: ad.nl 11-12-2019

Terug naar overzicht