4 september '19

Huren harder gestegen in 2019

De huren van woningen zijn dit jaar harder gestegen dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend heeft gemaakt.

Waar de gemiddelde huurstijging vorig jaar in juli 2,3% was, lag die afgelopen juli op 2,5%. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen komt die stijging vooral doordat de inflatie is toegenomen. Voor sociale huurwoningen geldt dat de huren niet meer verhoogd mogen worden dan de inflatie plus een opslag. ‘De vrije huursector hoeft zich daar in principe niets van aan te trekken, maar volgt de sociale sector in de praktijk’, aldus Van Mulligen.

Minder huurverlagingen

Bij sociale huurwoningen van woningcorporaties stegen de huren met 2%. Een jaar geleden ging het nog om een stijging van 1,7%. Behalve dat de huren meer verhoogd mochten worden vanwege de hogere inflatie, komt deze stijging ook doordat minder huurders een huurverlaging kregen. Waar in 2018 nog bij 18,6% van de huizen de huur werd verlaagd of gelijk werd gehouden, was dat in 2019 nog maar 14,3%.

Bij sociale huurwoningen van andere verhuurders stegen de huren afgelopen jaar net als het jaar ervoor met 3,3%. ‘Dat is op zich onder de inflatie plus opslag, dus dat mag’, aldus Van Mulligen. Voor corporaties geldt sinds dit jaar ook nog de extra regel dat de huren niet meer dan 2,6% per jaar mogen stijgen. Voor marktpartijen geldt die regel niet.

Bron: Financiƫle Dagblad, 04 september 2019

Terug naar overzicht