Hypotheekrentes duiken ‘eindelijk’ omlaag
Hypotheekrentes zijn afgelopen week naar beneden gedoken. Daarmee volgen ze met een flinke vertraging de kapitaalmarktrente. Die daalt sinds eind vorig jaar hard, terwijl geldverstrekkers de hypotheekrentes maar mondjesmaat verlaagden. Hierdoor wisten hypotheekverstrekkers de afgelopen maanden aanzienlijke hogere marges te halen.
De gemiddelde marge op een hypotheek met een looptijd van tien jaar lag twee weken geleden zo rond de 2%, een jaar geleden was dat nog 1,3%, becijferde Van Bruggen Adviesgroep. Het heeft ‘behoorlijk lang geduurd’ maar de concurrentie lijkt nu toch echt losgebarsten, stelt de hypotheekadviseur dinsdag echter vast in een nieuwsbrief.
Vier op de vijf geldverstrekkers verlaagden de rente van een of meer rentevaste perioden afgelopen week. Dat ging niet alleen met honderdsten procentpunten naar beneden. Er waren ook geldverstrekkers die de rente op sommige hypotheken met meer dan een tiende naar beneden brachten. Zo bood vorige week de eerste geldverstrekker een NHG-hypotheek met een looptijd van 20 jaar aan. Nu zijn dat er al zes.
Lange rente daalt harder
Vooral de rente op hypotheken met een lange rentevaste periode daalt hard. In de afgelopen vier weken daalde de gemiddelde voor dertig jaar vastgelegde rente met 0,25% en voor twintig jaar met 0,22%. De daling voor tien jaar vast is 0,15% en die voor vijf jaar slechts 0,06%. Lange vaste perioden zijn op dit moment populair bij consumenten dus daar is de concurrentie groot.
De Van Bruggen Adviesgroep verwacht dat de rentes de komende periode blijven dalen. De handelsoorlog die de Verenigde Staten heeft ontketend met verschillende landen brengt veel onrust. Centrale banken proberen de economie aan te jagen door renteverlagingen en andere stimulerende maatregelen. De Federal Reserve verlaagde de rente al in de Verenigde Staten. De verwachting is dat Europese Centrale bank volgende maand met een stimuleringspakket komt.
De marktrente reageerde direct en is sinds juni negatief op leningen met een looptijd van tien jaar. Maar huizenkopers profiteerden tot nu toe beperkt van deze maatregelen. De gemiddelde hypotheekrente daalde het tweede kwartaal met acht basispunten. Veel minder hard dan de dertig basispunten waarmee de gemiddelde marktrentes daalden, becijferde Dynamic Credit, dat voor institutionele beleggers in hypotheken belegt.
ING en ABN Amro konden bij de presentatie van de halfjaarcijfers dan ook tevreden melden dat zij meer verdienen aan hypotheken. De vraag is of ze deze goede marges op peil weten te houden nu de strijd op de hypotheekmarkt weer is losgebarsten. Topman Ralph Hamers van ING zei tijdens een call met analisten te verwachten dat de hogere marges blijvend zijn. ‘Als we het rendement niet kunnen maken, investeren we liever in een ander product. Dan maar een lager marktaandeel.’
Bron: Financiële Dagblad, 28 augustus 2019