26 juli '19

Huizenkopers moeten steeds sneller toeslaan

Veel tijd heeft een koper op de woningmarkt niet en de druk neemt toe. In het tweede kwartaal van dit jaar stond een Nederlands huis gemiddeld 42 dagen te koop, zo concludeert makelaarsvereniging Dynamis op basis van onderzoek. Dat is acht dagen korter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, waardoor huizenkopers volgens de koepel niet eerder zo weinig tijd hadden om te beslissen.

In Zwolle staan huizen het kortst te koop. Daar wordt een gemiddelde woning in 21 dagen verkocht, een week korter dan vorig jaar. Het zijn vooral de grotere gemeenten van Nederland waar de huizen sneller dan gemiddeld van de hand gaan. Zo duurt het in Amsterdam gemiddeld 25 dagen om tot een koopovereenkomst te komen, in Den Haag 31 dagen en in Rotterdam 35 dagen.

Het minst snel gaat het in het Noord-Hollandse Hoorn, het Overijsselse Hardenberg en Drentse Coevorden. Daar hangt bij een gemiddeld huis ongeveer tien weken lang een verkoopbord aan het raam. Enkele regio’s — waaronder Zeeland, West-Brabant en delen van Friesland — zijn niet onderzocht aangezien daar geen leden van Dynamis zijn gevestigd.

Wel daalt de periode dat een huis te koop staat het snelst buiten de stedelijke regio’s, die nu een inhaalslag maken ten opzichte van de grote steden. Zo werd in het Groningse Appingedam, het Overijsselse Hardenberg en het Limburgse Venlo een gemiddeld huis circa vier weken sneller verkocht vergeleken met het tweede kwartaal van 2018. In niet-stedelijke regio’s duurt het gemiddeld genomen drie weken langer voordat een huis is verkocht dan in de grote steden.

In Leidschendam-Voorburg, in Alkmaar en in Zeist duurde het daarentegen een week langer in vergelijking met vorig jaar. In Amsterdam, Utrecht en Den Haag worden de licht toegenomen verkooptijden toegeschreven aan de hoge vraagprijzen.

Bron: FD d.d. 26 juli 2019

Terug naar overzicht