10 april '19

Particuliere verhuurder niet oorzaak problemen huizenmarkt

De belegger heeft het gedaan op de huizenmarkt. Hoge huizenprijzen? Dat komt door al die vastgoedbeleggers. Starters die de stad uit worden gejaagd? Schuld van de beleggers.

Het is een geliefd clichébeeld: dat van de gemene huisjesmelker die met zijn gevulde zakken alle huizen voor de eerlijke, hardwerkende burger wegsnaait en arme huurders uitknijpt. De werkelijkheid is een stuk genuanceerder.

Cijfers

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek deze week dat die “belegger” in 80 procent van de gevallen zelf een eerlijke, hardwerkende burger is. Hij heeft van zijn verdiende centen een huisje gekocht voor zijn studerende kind, omdat hij bij de bank niets meer voor zijn geld krijgt of omdat hij als ondernemer zelf voor zijn pensioen moet zorgen. Slechts 4 % van de beleggers verhuurt vijf of meer huizen.

Natuurlijk is het vervelend als je als starter met nul euro spaargeld wordt overboden door een belegger. Maar is die belegger daardoor veroorzaker van de problemen op de huizenmarkt? In Nederland staan bijna 8 miljoen huizen. Minder dan de helft (3,3, miljoen) is een huurwoning. Het overgrote deel van die huurhuizen (2,3 miljoen) is in handen van woningcorporaties.

De overige huurhuizen worden verhuurd door de beleggers, waarvan minder dan de helft particulieren zijn. Bij elkaar gaat het om ruim 280.000 personen die in totaal zo’n 475.000 huizen verhuren. Dat is 6 procent van de totale woningvoorraad.

Woningtekort

Hèt probleem van de huizenmarkt wordt niet veroorzaakt door beleggers of woningcorporaties,  maar door vergrijzing en immigratie aan de ene kant en een achterblijvende nieuwbouw aan de andere kant. Hierdoor is het tekort aan huizen opgelopen tot 263.000. Dit tekort houdt naar verwachting tot 2030 aan.

Bron: Elsevier Weekblad, 6 april 2019

 

Terug naar overzicht