2 april '19

CBS telt bijna 300.000 particuliere verhuurders

Ruim 280.000 personen verhuren een of meer woningen. In totaal gaat het om 475.000 woningen. Dat is 6% van de totale woningvoorraad, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het merendeel verhuurt slechts één huis. Een kleine groep van 250 huisbazen bezit vijftig woningen of meer voor de particuliere verhuur.

De totale Nederlandse woningvoorraad bestond in 2018 uit bijna 8 miljoen woningen. Hiervan was 42% een huurwoning. Van deze huurwoningen was het grootste deel een corporatiewoning; de overige 31% van de huurwoningen was in 2018 in bezit van overige verhuurders: bedrijven, institutionele beleggers en particulieren.

De redenen voor particulieren om hun vermogen in huizen te steken variëren. Sommigen zien het met de huidige lage rente als een betere investering dan het geld op de bank te zetten. Voor anderen is het een gelegenheid om hun kinderen een woning te verschaffen. Ook zien velen het als een aanvulling op hun pensioen. Particuliere beleggingen worden door critici gezien als concurrentie voor starters op de woningmarkt.

Vooral in de Randstad

Particuliere verhuurders zijn vooral actief in de Randstad. Ruim een kwart (27%) van de particulier verhuurde woningen staat in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Het aandeel van de particulier verhuurde woningen op de totale woningvoorraad is vooral groot in steden als Groningen (15%), Den Haag (13%) en Amsterdam (12%). Gemiddeld in Nederland is dat 6%.

Ook in toeristische gemeenten als Vaals en Valkenburg aan de Geul is het aandeel relatief hoog (respectievelijk 15% en 11%). Deels gaat het bij particulier verhuurde woningen om woningen die niet permanent bewoond worden maar bijvoorbeeld worden verhuurd aan toeristen via Airbnb of andere platforms.

Bron: FD d.d. 2 april 2019

Terug naar overzicht