13 maart '19

“Met prijsplafonds raakt woningmarkt verder verstopt”

In het Financiële Dagblad van 13 maart 2019 staat een interessant opiniestuk in de rubriek Commentaar.
Deze interessante kijk op de woningmarkt willen wij u niet willen onthouden.

“Met prijsplafonds raakt woningmarkt verder verstopt”

“De huizenmarkt staat breed in de belangstelling. Onlangs kwamen diverse politici met oplossingen die neerkomen op het beknotten van de markt. Die lossen niets op.”

“Het probleem van de woningmarkt, zo stellen de initiatiefnemers, is dat vooral de middengroepen niet aan een huis kunnen komen. CU, SP en GroenLinks komen met het idee om ook de huurprijs van woningen boven de sociale huurgrens aan allerlei beperkingen te onderwerpen. Het gemeentebestuur van Amsterdam kwam met het voorstel om zelfs de prijs van koopwoningen te reguleren. Gekker moet het niet worden.”

“De achterliggende gedachte van deze voorstellen is dat er op zich genoeg betaalbare woningen zijn, maar dat ze door beleggers – door sommige politici al snel speculanten genoemd – expres te duur worden gemaakt. Dat kan natuurlijk niet waar zijn (tenzij er verboden kartelvorming is, maar daarvoor ontbreekt elk bewijs). Want als het aanbod echt voldoende is, kunnen kopers en huurders net zo lang onderhandelen tot er een redelijke prijs uit de bus rolt.”

“De werkelijkheid is dat er te weinig woningen zijn. Dit speelt echter alleen in grote steden.”

“De werkelijkheid is dat er te weinig woningen zijn. Dit probleem speelt overigens niet landelijk, maar alleen in grote steden, Amsterdam voorop. Dat weerspiegelt dan weer een woontrend van de afgelopen decennia: mensen willen in de grote stad wonen. Je ziet het in heel Europa. In Zweden verkiest men een duur Stockholms flatje boven een huis op het platteland. In Denemarken is er een trek naar Kopenhagen. Londen en Parijs zijn al jaren duur.”

“Het helpt niet om dit soort markttrends te keren met prijsplafonds, integendeel. Zolang iedereen op dezelfde 165 vierkante kilometer die Amsterdam heet wil wonen, zullen ofwel de prijzen stijgen, ofwel de wachtlijsten groter worden. Bij dat eerste zullen meer woningen worden gebouwd, en dat is de echte oplossing. Wachtlijsten leiden alleen maar tot een groep gelukkigen met de hoofdprijs en een groep gefrustreerden. Prijsplafonds zijn wel nuttig om een diverse bevolking te garanderen, maar in een stad met nu al meer dan de helft sociale woningen is er op dat punt geen zorg.”

“Zelfs als alle bouwplannen binnen Amsterdam worden uitgevoerd, is het aanbod waarschijnlijk nog steeds kleiner dan de vraag. Huizenzoekers zullen hun blik moeten verruimen. In Almere kost een rijtjeshuis met tuin twee ton. Er zijn heus wel betaalbare woningen in Groot-Amsterdam, alleen niet ‘binnen de ring’. Laat ook hier de markt het juiste zetje geven.”

Bron: Commentaar, Het Financiële Dagblad, 13-3-2019

Terug naar overzicht