2 januari '19

‘Lange hypotheekrente voorlopig gedrukt’

De kortlopende hypotheekrente zal dankzij de lage inflatie stabiel blijven tot begin 2020. Mede door politieke onrust wordt ook de lange hypotheekrente voorlopig nog gedrukt, verwacht hypotheekadviseur De Hypotheker.

De langlopende rente wordt nu nog laag gehouden door de aankoop van obligaties door de Europese centrale bank (ECB). Met dit maandelijkse opkoopprogramma van 15 miljard euro hoopt de ECB de economie te stimuleren. Het programma stopt in januari 2019.

“Dat kan op termijn zorgen voor een opwaartse druk op de rente. Hierdoor kunnen de rentetarieven van 10 jaar of langer in de loop van 2019 weer voorzichtig gaan stijgen”, zegt Twan Cats van De Hypotheker.

De politieke onrust in Europa – zoals de onduidelijkheid rondom de Brexit, de spanningen rondom de Italiaanse begroting en de onrust in Frankrijk – remt de economische groei, waardoor de langlopende rente waarschijnlijk nog wel even op het huidige, lage niveau blijft.

Bij een hypotheek met een rentevaste periode van vijf jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de rente dit kwartaal 1,59 procent (2,09 procent zonder NHG). Dit is vrijwel gelijk aan het derde kwartaal van 2018.

De rentetarieven van de langlopende hypotheekrente zijn ook ongeveer hetzelfde gebleven. Tien jaar met NHG heeft een rentetarief van 1,93 procent (2,41 procent zonder NHG), twintig jaar met NHG is 2,5 procent (3,06 procent zonder NHG) en dertig jaar met NHG 2,94 procent (3,49 procent zonder NHG).

Bron: NU.nl 28-12-2018

Terug naar overzicht