3 december '18

20% van de kopers maakt gebruik van aankoopmakelaar

Volgens cijfers van bemiddelaars die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakt landelijk zo’n 20 procent van de kopers gebruik van een aankoopmakelaar. Zelf zoeken en bieden is dus nog altijd het populairst.

Exacte cijfers heeft de vereniging niet, omdat de percentages afhangen van het marktaandeel van de NVM in een plaats. Maar kijk je naar gebieden waar de woningmarkt oververhit is, dan is het aandeel daar wel stukken groter, stelt de vereniging.

Juist op plekken waar de woningnood hoog is, kom je er bijna niet tussen zonder aankoopmakelaar, stellen critici. Daarmee zouden de kosten voor zo’n bemiddelaar, die variëren van zo’n 1.000 tot enkele duizenden euro’s, praktisch worden afgedwongen.

‘Woningtreintjes’: Domino-effect voor de huizenmarkt

“Aankoopmakelaars hebben een monopolie op marktinformatie”, aldus Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis (VEH). “Ze weten eerder dat een woning op de markt komt, soms al weken voor Funda. In die tijd laten ze al mensen rondkijken of een bod doen.”

Zo kan het dus voorkomen dat je ook met je blik strak op Funda gericht nóg niet de eerste bent die belt voor een woning. Volgens André de la Porte ontstaat er zo in de huidige krappe markt een domino-effect, dat wordt geïntensiveerd door aankoopmakelaars.

Actuele marktcijfers van de NVM laten zien dat het aantal verkochte woningen al vijf kwartalen lang afneemt. Belangrijke oorzaak: te weinig aanbod. Landelijk stegen de woningprijzen met ruim 10 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Aankoopmakelaar werkt alleen voor koper

De aankoopmakelaar dient als een coach met uitgebreide kennis over zowel het financiële, juridische en het bouwkundige deel, als over ontwikkelingen in de buurt, zo is de gedachte. “Het kopen van een woning is topsport”, aldus bestuursvoorzitter van de NVM Gaby Balkema. Vooral mensen die voor het eerst een woning kopen, zouden daarom baat bij een bemiddelaar hebben.

“Aankoop- en verkoopmakelaars spelen bovendien niet onder één hoedje. Ze hebben conflicterende belangen: de één wil een zo laag mogelijke prijs en een goede deal, de ander wil een hoog bedrag bedingen.”

“De aankoopmakelaar doet er alles aan om de koper een zo goed mogelijke keuze te laten maken”, aldus Balkema.

Bron: NU.nl  1 december 2018

Terug naar overzicht