9 oktober '18

DNB verwacht voorlopig geen omslag op woningmarkt

Centralebankpresident Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat stijgingen van de huizenprijzen de komende tijd zullen afvlakken, maar voorlopig nog niet tot stilstand komen.

“De hypotheekrentes zijn ook bij een beetje renteverhoging nog steeds ontzettend laag”, zei het centralebankhoofd bij een perspresentatie over de financiële stabiliteit in Nederland. Een belangrijke oorzaak voor de fikse prijsstijgingen is daarnaast het krappe aanbod aan huizen dat te koop staat.

“We komen nog steeds een paar honderdduizend huizen tekort”, aldus Knot. “Zolang het woningaanbod zich zo traag blijft ontwikkelen, voorzie ik geen omslag. Temeer ook omdat de Nederlandse economie het nog steeds goed doet.”

In een rapport over de financiële stabiliteit waarschuwt DNB maandag verder voor de gevolgen van het monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank en escalerende handelsconflicten.

Ook de moeizame onderhandelingen over de Brexit zijn een risico voor de financiële stabiliteit, schrijft de centrale bank.

Financiële kwetsbaarheden door beleid centrale banken

Daar komt nog eens bij dat door het beleid van centrale banken in de afgelopen jaren financiële kwetsbaarheden worden gevoed. Centrale banken hebben wereldwijd rentes verlaagd waardoor het goedkoper werd om geld te lenen.

“De prikkel om schulden terug te brengen wordt hierdoor onderdrukt, terwijl risicozoekend gedrag op financiële markten wordt gestimuleerd”, aldus DNB.

Wanneer de omstandigheden op financiële markten plotseling verslechteren, komen zwakke plekken in de economie opeens bloot te liggen. De toezichthouder wijst op de Turkse economie die lijdt onder een kapitaalvlucht, hoge inflatie en een dalende lira.

Verder waarschuwt DNB voor forse prijsstijgingen van commercieel vastgoed op toplocaties. Financiële instellingen lijken goed in staat een omslag van de vastgoedsector op te kunnen vangen, maar “juist in een hoogconjunctuur kunnen zich echter kwetsbaarheden opbouwen, vooral wanneer leningen tegen minder strenge financieringsvoorwaarden worden verstrekt”.

Bron: nu.nl d.d. 9 oktober 2018

Terug naar overzicht