8 augustus '18

Ouderen verhuizen steeds vaker en nemen de markt over van jongere huizenkopers

Ouderen golden altijd als honkvast, maar uit recente cijfers blijkt dat ze steeds vaker verkassen. Van alle verhuizende Nederlanders waren er vorig jaar ruim 16% 55 jaar of ouder. in 2007 was hun aandeel nog 9,6%, blijkt uit gegevens van het Kadaster. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigen dat ouderen vaker willen verhuizen: in 37% van de gevallen vanwege hun gezondheid.

De dominantere positie van senioren op de woningmarkt gaat ten koste van jongeren die graag een huis willen kopen. Het aandeel van huizenkopers onder de 35 zakte tussen 2007 en 2017 in van 55% naar 45%. De verschuiving wordt niet alleen voortgedreven door vergrijzing. Voor jongeren is het afgelopen jaren ook lastiger geworden een koopwoning te bemachtigen. De hypotheekregels zijn strenger en jongeren werken vaker als zzp’er of op een tijdelijke contract, waardoor banken huiverig zijn om een hypotheek te verstrekken.

Daar staat tegenover dat eigen woningbezit onder ouderen juist hard is gegroeid. Hierdoor hebben ze doorgaans flink wat vermogen opgebouwd., aldus Nic Vrieselaar, econoom bij Rabobank. Vooral bij aankoop van appartementen delven jongeren het onderspit. Voorheen ging altijd zo’n 60% van de appartementen naar mensen onder de 35 – nu nog maar 40%. Nog een paar jaar en 65-plussers kopen meer appartementen, aldus Vrieselaar. Toch gaat het clich├ębeeld dat ouderen hun ruime eengezinswoning graag verruilen voor een appartementje in de stad niet op, blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Veel babyboomers zouden juist graag een bungalow betrekken. ‘Ze hechten waarde aan een tuin en wonen op de begane grond’, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Zestigplussers verlaten vaak eengezinswoningen buiten de stad, vooral uit bouwperiode 1971-1980 meestal groter dan 130 vierkante meter. Opvallend is dat 20% van de huizen van zestigplussers wordt gekocht door starters. Dan gaat het vooral om gedateerde woningen van oudere zestigplussers. Hierdoor zijn ze goedkoper geprijsd wat starters met een kleinere portemonnee meer kans biedt. Zorgen heeft de NVM wel dat kopers die deze huizen kopen de benodigde modernisering niet gefinancierd krijgt.

Bron: Het Financieele Dagblad d.d. 8 augustus 2018.

Terug naar overzicht