17 april '18

‘Succesvol bod ligt gemiddeld 4.750 euro boven marktwaarde woning’

Huizenkopers die in het eerste kwartaal van dit jaar succes hadden met hun bod, hebben gemiddeld 4.750 euro boven de getaxeerde waarde van de beoogde woning geboden. Een jaar eerder was dit nog 5.575 euro.

In het eerste kwartaal van 2018 wisselde ongeveer een derde van de woningen van eigenaar voor een bedrag dat boven de marktwaarde lag, zo blijkt dinsdag uit onderzoek van Knab onder ruim 1.500 klanten die een huis kochten.

De verschillen per regio zijn echter fors. In de provincie Noord-Holland wordt gemiddeld 6.857 euro overboden. Ook in Gelderland en Limburg wordt diep in de buidel getast: hier bieden huizenkopers respectievelijk 5.378 euro en 4.919 euro boven de marktwaarde. Flevoland staat onderaan de lijst met een gemiddelde overbieding van 1.165 euro.

Leiden is de stad waar gemiddeld het meest wordt overboden, met 9.494 euro. Hierna volgen Alkmaar (9.286 euro) en Amsterdam (7.905 euro). In Dordrecht gaan huizen weg voor een bedrag onder de marktwaarde.

Doorstromers bieden vaak hoger dan starters, zo blijkt verder uit het onderzoek. Terwijl 37 procent van de doorstromers in het eerste kwartaal een bod boven de marktwaarde deed, gold dit voor 28 procent van de starters. Dit zou volgens de bank kunnen komen doordat doorstromers hun oude huis ook boven de marktwaarde van de hand doen.

Terug naar overzicht