17 april '18

Makelaarsvereniging NVM ziet woningmarkt verder vastlopen

Makelaarsvereniging NVM ziet de Nederlandse woningmarkt verder vastlopen door stagnerende nieuwbouw, een afnemend aanbod en flinke prijsstijgingen.

Potentiële kopers zouden meer dan voorheen te lijden hebben onder de spanning op de woningmarkt, stelt de NVM donderdag op basis van eigen kwartaalcijfers.

Het aanbod van huizen in de verkoop is in een jaar tijd met meer dan een derde geslonken naar 73.000. Nederlandse consumenten hebben op dit moment gemiddeld nog keuze uit 4,5 passende woningen. Een jaar eerder had een consument nog de keuze uit 6,1 huizen.

Ook worden er volgens de makelaars te weinig huizen van woningcorporaties te koop gezet om de krapte op de woningmarkt te verminderen.

Minder keus

“Hoewel er ook regio’s zijn waar de woningmarkt floreert, gaat het in steeds meer delen van het land niet best”, stelt de organisatie. Consumenten worden geconfronteerd met stijgende prijzen, minder keus en moeten “diep in de buidel tasten” om aan een koophuis te komen.

“Als dit zo doorgaat, loopt de boel binnenkort vast”, waarschuwt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Hij roept overheden bouwbedrijven, projectontwikkelaars, makelaars en taxateurs op mee te denken en in te grijpen.

Verkopen

In het eerste kwartaal is het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen verder gedaald. Het aantal transacties lag met 33.800 zo’n 13 procent lager dan een jaar eerder.

Dat komt neer op een daling van vijfduizend. Bij de verkoop van appartementen was de grootste daling (-19 procent) zichtbaar.

Er zijn met name minder goedkopere woningen verkocht. In de prijsklasse tot en met 150.000 euro zijn in het eerste kwartaal bijna 40 procent minder woningen verkocht dan een jaar eerder. In de categorieën tot 200.000 en 250.000 euro ging het om dalingen van respectievelijk 19 procent en 16 procent.

Opdrogen

“Dat deel van de markt is snel aan het opdrogen”, stelt Jaarsma. Het aantal verkopen in de prijsklasse boven 500.000 euro steeg wel met 10 procent ten opzichte van een jaar eerder.

“Er worden te weinig woningen te koop gezet om aan de vraag te voldoen. Consumenten wachten met de verkoop van de eigen woning totdat ze zelf een woning gevonden hebben.”

Eerder deze week liet Hypotheken Data Netwerk (HDN) al weten dat de groei in hypotheekaanvragen in het eerste kwartaal is verschoven van grote steden naar middelgrote steden.

Bron: nu.nl d.d. 12 april 2018

Terug naar overzicht