11 april '18

ABN AMRO: ‘Huizenprijzen stijgen in 2018 spectaculair harder dan verwacht’

De woningprijzen stijgen in 2018 harder dan verwacht: niet met 6%, maar met 8%. De eerste maanden van dit jaar zijn huizen al zoveel duurder geworden dat de economen van ABN Amro hun voorspelling naar boven bijstellen.

‘De woningmarkt is gespannen. Kopers hebben steeds minder keuze, omdat het aantal te koop staande woningen gestaag daalt. Dus om kans te maken op een koophuis, moeten ze hoger bieden,’ zegt Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro. Dit verklaart, samen met de lage hypotheekrente, de forse stijging van de prijzen dit jaar.

Omdat de bank niet verwacht dat de hypotheekrente de komende tijd aanzienlijk zal toenemen, kunnen de prijzen fors blijven stijgen. In 2019 vlakt de prijsstijging af tot 5%, verwacht de bank. De terugval in transacties, afnemend vertrouwen van consumenten in de markt en het vooruitzicht van een op termijn hogere rente zijn voorboden van een matiging van de prijsstijging.

In februari stegen de huizenprijzen 9,5% ten opzichte van een jaar eerder. In 2001 werden woningen voor het laatst zo veel duurder. Nederland behoort tot de landen waar de woningenprijzen het hardst toenemen. Alleen in Ierland stegen prijzen harder.

Nederland bij koplopers

Doordat de betaalbaarheid verslechtert, daalt het aantal woningverkopen voor het eerst in jaren. Groeide het aantal transacties in 2017 nog met 13%, dit jaar daalt het aantal verkopen naar verwachting met 5%.

Het aantal transacties daalt vooral door het beperkte aanbod, maar ook de aangescherpte hypotheekregels spelen een rol. Vanaf januari 2018 mag ‘nog maar’ 100% van de waarde van een woning worden gefinancierd; hierdoor moeten kopers spaargeld meebrengen voor de kosten van bijvoorbeeld makelaar en notaris. Dat vormt vooral voor starters een struikelblok.

Om hun kansen te vergroten zien veel kopers af van voorbehouden op de financiering en de bouwkundige keuring bij de ondertekening van het koopcontract, signaleert ABN Amro, wat financiële risico’s met zich meebrengt.

Bron: FD 11 april 2018

Terug naar overzicht