9 april '18

85.000 mensen bezichtigen woningen op Open Huizen Dag

Ongeveer 85.000 mensen hebben woningen bezichtigd op de Open Huizen Dag van de makelaarsvereniging NVM. Dat zijn er evenveel als de vorige editie in september, hoewel er nu fors minder huizen te bekijken waren dan toen.

”Het weer zat mee”, zegt een woordvoerder van de NVM. ”Ook open huizen in het oosten, Friesland en Zeeland kregen veel belangstelling.”

In september zetten ruim achttienduizend huizenbezitters de deuren open, nu waren dat er vijfduizend minder. In totaal heeft de NVM op dit moment 55.000 woningen in de verkoop; tijdens de crisis waren dat er 200.000.

De woordvoerder wijst erop dat de krapte op de koopwoningmarkt al langere tijd aanhoudt en dat daardoor de prijzen met name in en rond de steden flink zijn gestegen.

Betaalbaar

”Je moet steeds verder weg van de stad om nog betaalbaar te wonen. In een gezonde woningmarkt heeft een koper keus uit zes à zeven huizen, in Amsterdam, Utrecht en Haarlem is dat nu één à twee. Ter vergelijking: in krimpregio’s kan de koper kiezen uit tien huizen”, aldus de woordvoerder.

De krapte heeft volgens de NVM-woordvoerder nog geen gevolgen voor makelaarskantoren. Zij houden het hoofd boven water door ook te bemiddelen in huurhuizen en taxaties te doen.

Bron: nu.nl d.d. 8 april 2018

 

Terug naar overzicht