3 april '18

Nieuwbouw nu plannen!

AMSTERDAM – De komende weken zijn beslissend voor de toekomst van de Nederlandse woningmarkt. Als er geen harde aantallen voor nieuwbouw in alle te vormen lokale colleges worden vastgelegd, zal het tekort aan betaalbare woningen verder oplopen, waarschuwen experts uit alle geledingen.

Aannemers, makelaars, economen en andere woningmarktexperts waarschuwen dat de broodnodige bouwproductie nooit wordt gehaald als het aan de willekeur van lokale politici wordt overgelaten. „Als een wethouder alleen maar binnen de bebouwde kom wil bouwen en niet aan de weilanden aan de rand van de stad, dan gaat de stad op slot”, waarschuwt voorzitter Ger Jaarsma van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Adviseurs (NVM). „Ik heb echt grote zorgen of colleges straks wel de juiste dingen gaan doen.”

Om genoeg mensen aan een betaalbare woning te helpen, moeten er jaarlijks 100.000 tot 110.000 nieuwe huizen worden gebouwd.

Martijn Verwoerd, beleidsadviseur van Bouwend Nederland, weet dat er grote verschillen zijn tussen wat lokale coalities beslissen en waar werkelijk behoefte aan is in de woningmarkt. „Het rare is dat partijen die het hardst pleiten voor sneller en goedkoop bouwen, juist door hun partijpolitieke standpunten schaarste bevorderden en zo voor prijsopdrijving zorgen. Ze willen dan bijvoorbeeld uitsluitend binnen de bestaande contouren bouwen, of heel duurzaam. Dat gaat niet samen met goedkoop.”

Bron: CBS, door Telegraaf 03 april 2018

Terug naar overzicht