26 januari '18

Nederlandse huizenprijzen minder hard gestegen dan elders in Europa

Nederland zat in 2017 in de kopgroep van Europa met aantrekkende huizenprijzen. Maar over de afgelopen tien jaar behoort de Nederlandse huizenmarkt nog tot de achterblijvers, zo blijkt uit recente cijfers van Eurostat. In onder meer Zweden, Duitsland en België stegen de prijzen in die periode veel harder.

Een Nederlandse woning is in een jaar tijd fors gestegen in prijs. Eurostat becijferde een toename van 10,2% tot en met het derde kwartaal van 2017. Dat is niet zo recent als het indexcijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster (+8,2% op basis van december 2017), maar het voordeel van Eurostat is dat de prijsontwikkeling kan worden vergeleken met die in andere landen. In de Europese ranglijst zit Nederland in de kopgroep.

Over een langere periode gemeten blijkt Nederland echter een achterblijver te zijn. De Nederlandse huizenmarkt heeft in tien jaar tijd relatief forse averij opgelopen. De kredietcrisis, gevolgd door de eurocrisis, leidde in Nederland tot een sterke terugloop van verkoopvolumes en prijsdalingen. Hieraan debet is onder meer de relatief hoge hypotheekschuld: een aanzienlijk deel van de huishoudens stond ‘onder water’: de schuld was hoger dan de waarde van hun huis.

De gemiddelde prijs van een Nederlandse woning ligt volgens indexcijfers van Eurostat nog steeds onder het prijsniveau van voor de crisis. Dat in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen, waar de huizenprijzen wel zijn gestegen.

Bron: FD 26 januari 2018

Terug naar overzicht