1 november '17

Waarom het slim is om dit jaar nog een huis te kopen

Ben je je aan het oriënteren op een eerste of volgend koophuis, óf heb je net een huis gekocht en zoek je nog een bijpassende hypotheek? Het is handig om te weten wat de hypotheekrichtlijnen zijn voor volgend jaar. De leennormen worden in 2018 weer aangepast en dit gaat er voor jou veranderen.

Nieuwe hypotheekrichtlijnen 2018

Onlangs heeft het Nibud de woonquotes voor 2018 gepresenteerd. Dit is het percentage van het inkomen dat aan woonlasten mag worden besteed. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van je leeftijd, totale toetsingsinkomen en de huidige hypotheekrente, die momenteel nog historisch laag is.

Het rapport van Nibud voorspelt dat je als huizenkoper volgend jaar meer kunt lenen voor een hypotheek, met de verwachte gemiddelde loonstijging van 2,2 procent. Toch blijkt uit de berekeningen van De Hypotheker, dat de realiteit minder rooskleurig is.

Lage en middenhoge inkomens gaan er op achteruit

De Hypotheker heeft berekend dat met name alleenverdieners met een bruto inkomen tot 50.500 euro er in 2018 flink op achteruit gaan. Dit is gebaseerd op een NHG-rente van 2 procent. Wanneer je een modaal bruto jaarinkomen van 30.500 euro hebt, krijg je niet meer een maximale hypotheek van 134.091 euro, maar slechts 130.652 euro. Een verschil van 3.439 euro.

Dit verschil loopt op naarmate het inkomen stijgt. Pas wanneer je als alleenverdiener meer dan 50.500 euro verdient, blijft de leencapaciteit gelijk. Voor alleenverdieners wordt het dus alleen maar lastiger om een huis te kopen.

Ook voor tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen tot 45.000 euro daalt de leencapaciteit. Zelfs nu het tweede inkomen in 2018 voor 70 procent mag worden meegerekend. Als stel met een gezamenlijk jaarinkomen van 45.500 euro, kun je in 2018 5.185 euro minder lenen ten opzichte van 2017.

Bij samenwonenden met een middeninkomen blijft de leencapaciteit gelijk. Stellen waarbij de hoofdkostwinner minimaal 40.500 euro per jaar verdient, kunnen een hogere hypotheek afsluiten.

Alleen als je tot de groep tweeverdieners met een midden- of hoger inkomen behoort, blijft het leenbedrag stabiel of neemt toe.

Kosten koper uit eigen zak betalen

Hoeveel je maximaal kunt lenen is ook afhankelijk van de woningwaarde. De verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de marktwaarde van de woning is de loan-to-value. Sinds 2013 wordt dit bedrag ieder jaar met één procent verlaagd. Per 2018 wordt het maximale leenbedrag verlaagd van 101 naar 100 procent van de woningwaarde.

Momenteel kun je nog een klein deel van de kosten koper (aankoopmakelaar, notariskosten, etc.) opvangen met je hypotheek. Vanaf 2018 moet je alles uit eigen zak betalen.

Wat betekent dit voor jou?

Volgend jaar kan je maximale leenbedrag dus in veel gevallen lager zijn en heb je meer eigen geld nodig om de bijkomende kosten te financieren. Wat dit concreet voor jou betekent, is afhankelijk van je situatie.

Wanneer je dit jaar nog een hypotheek afsluit, kun je nog gebruik maken van de huidige richtlijnen en is het nog mogelijk om 101 procent van de woningwaarde te lenen. Voorwaarde is wel dat je dit jaar nog een bindende offerte in huis hebt.

Kortom, heb jij een woning op het oog en wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan snel in actie. Bereken hier hoeveel je kunt lenen.

Terug naar overzicht