13 oktober '17

Op hol geslagen woningmarkt officieel oververhit

AMSTERDAM – Negen jaar na het laatste hoogtepunt, is de huizengekte terug. Door de alleen maar oplopende vraag en verkoopprijzen verklaren makelaars de woningmarkt voor het eerst sinds de crisis oververhit.

Omdat te weinig woningbezitters hun huis te koop zetten, kan simpelweg niet meer aan de vraag naar koopwoningen worden voldoen. Vergeleken met een jaar geleden kelderde het aanbod de afgelopen drie maanden met 37%, zo blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van de Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Het te koop staande aanbod van appartementen is in een jaar tijd zelfs gehalveerd.

De woningmarkt is op veel plaatsen, met name in de steden, oververhit”, concludeert NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Door het opdrogende aanbod, met name in de steden, bleef het aantal transacties via bij de NVM aangesloten makelaars voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gelijk met bijna 41.000. Naast de grote Randstadsteden, kende ook een stad als Woerden een daling van 14% in het aantal transacties in vergelijking met een jaar eerder.

Prijzen

De gemiddelde woningprijs ligt met €337.000 inmiddels 8,4% hoger dan een jaar geleden. De gemiddelde prijs voor appartementen is met €207.000 zelfs met 16,5% omhooggeschoten. Jaarsma: „Huishoudens met een beperkte financiële armslag zullen hun heil moeten zoeken in omliggende gebieden of uit moeten wijken naar de vrije huursector.”

Dat de woningmarkt volledig op hol is geslagen, blijkt uit de grote verkoopplussen in gebieden die tot nu toe ver achterbleven. Zo zijn er in regio’s als Noord-Limburg, Zuidoost-Groningen en Hardenberg ruim 30% meer woningen verkocht in vergelijking met een jaar eerder.

Nieuwbouw

Veel huurders zijn door de lage hypotheekrente en hoge prijzen in de vrije huursector op de koopmarkt gedoken. In combinatie met de bevolkingsgroei en de tijdens de economische crisis stilgelegen nieuwbouw, begint de woningmarkt door te slaan.

Op jaarbasis schommelt het aantal woningen dat te koop wordt gezet namelijk al enige tijd rond de 170.000 woningen. Jaarsma verwijst naar de vorige huizengekte: „Tien jaar geleden werden nog meer dan 190.000 woningen op jaarbasis te koop werden gezet.”

Bron: Telegraaf 12 oktober 2017

Terug naar overzicht